Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Služen pomen proti Dušanu Subotiću

Povodom 80-te godišnjice od ubistva  arhijerejskog namjesnika iz Bosanske Gradiške Dušana Subotića, danas je  služen pomen ispred biste prote Subotića u Spomen parku slobode u Gradišci.

Praunuk prote Subotića, Nenad Konstantinović zahvalio se u ime potomaka Gradu Gradiška što čuva sjećanje i uspomenu na protu. „Mi kao porodica smo ponosni na sve što je on učinio u ono vrijeme“, rekao je Konstantinović i podsjetio da je prota Subotić bio prva žrtva ustaškog terora zajedno sa vladikom Platonom.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da Gradska uprava želi da oda počast svim istorijskim ličnostima našeg grada koje su svojim radom u svoje vrijeme zadužile Gradišku.

„Jedna od takvih ličnosti je i prota Dušan Subotić koji je bio narodni tribun, inicijator i graditelj, izuzetan nacionalni radnik, spona duhovnog i svjetovnog autoriteta, koji je zajedno sa ostalim znamenitim ličnostima toliko uzdigao i unaprijedio Gradišku da je ona sa ponosom u tadašnjoj štampi nosila naziv Mali Beograd“ rekao je Adžić.

On je dodao da Grad Gradiška kroz sjećanje na gradiškog protu Subotića želi da iskaže zahvalnost za sve ono što je on učinio za Gradišku.

Teolog Dario Drinić rekao je da se trebamo ponositi protom Dušanom jer sve što je izgrađeno između dva svjetska rata nosi protin potpis, a prepoznat je i od strane Srpske pravoslavne crkve kao sveštenomučenik.

„Značaj prote tek će biti prepoznat kada dođe do zvaničnog proglašenja njegovog za svetitelja i kada se vrati u svoj hram iz groblja u Brestovčini gdje sada počiva“, rekao je Drinić.

Arhijerejski namjesnik gradiški Gojko Slijepčević rekao je da kanonizaciju sveštenomučenika i svetitelja vrši najviše tijelo crkve a to je Sveti arhijerejski sabor.

„Prota Subotić je za Gradišku i gradiške Srbe učinio mnogo i obilježio jedno vrijeme“, rekao je Slijepčević.

 

G.Vlainić

Share With: