Буџет града Градишка за прошлу годину извршен у готово стоoдстотном износу

Скупштина града Градишка усвојила је Извјештај о извршењу градског буџета за 2022. годину, који је у односу на планирани износ од 42.550.000 КМ извршен у готово стоодстотном износу.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је Градска управа успјела у тешким економским условима да обезбједи реализацију значајних инфраструктурних пројеката, те изразио увјерење да ће и у текућој годину бити обезбјеђена финансијска стабилност и даљи инфраструктурни развој града.

„Буџет за 2023. годину се реализује по плану, али отежано. У тренутној ситуацији ћемо морати неке ствари премоштавати и обезбједити додатна средстава да би надокнадили евидентно мање приливе у првом кварталу године, али ће буџет за текућу годину сигурно бити успјешно реализован“, навео је Аџић.

Одборник СДС-а у Скупштини града Градишка Зоран Латиновић оцјенио је да је значајније пуњење градског буџета у прошлој години у Градишци, како и у осталим локалним заједницама у Републици Српској, највећим дјелом ефекат инфлације и повећања цијена свих роба и услуга, али да је значајно за функционисање града да је буџет реализовану у значајном проценту и у складу са посљедњим ребалансом.

Латиновић је упозорио да повећање цијена и инфлација ствара све веће потребе за издвајањима за социјално збрињавање одређених категорија становништва и ублажавање негативних ефеката у привреди и пољопривреди.

Он је истакао да у наредном периоду треба бити обазрив са новим задужењима с обзиром да тренутно задужење града Градишка износи око 36 милиона КМ и да би уз планирана нова задужења тај дуг могао достићи и 50 милиона КМ.

На сједници Скупштине града усвојено је више извјештаја и информација, међу којима и извјештаје о раду и пословању неколико градских установа и предузећа, те одлуке о додјели признања поводом Дана града Градишка – 24. априла.

М.Малешевић

Share With: