Brojni sadržaji za djecu sa Kosova

U okviru projekta „Spojimo srpsku djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ u Gradišci boravi 50 učenika od 4 do 8 razreda iz Zubinog potoka i četiri nastavnika kojima su domaćini roditelji djece iz Osnovnih škola „Vasa Čubrilović“ i „Danilo Borković“.

Gostujući u programu Radio Gradiške, nastavnik fizike u školi „Danilo Borković“, Vanja Stojnić, rekla je da je njihova škola ugostila 22 djece sa Kosova koji su smješteni kod 13 porodica.

Stojnićeva je navela da su za djecu organizovani različiti sadržaji.

„U Kulturnom centru Gradiška danas od 16 časova predviđen je talent šou program i druženje mališana. Djeca će sutra 20. juna prisustvovati prijemu u zgradi Vlade gdje će ih dočekati predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, dok je u petak 21. juna planiran prijem kod gradonačelnika Gradiške, Zorana Adžića“, rekla je Stojnićeva i dodala da su u subotu 22. juna predviđena sportska takmičenja.

Nastavnica engleskog jezika u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“ u Zubinom Potoku na Kosovu, Magdalena Milašinović, istakla je da su u Gradišci prvi put, da su lijepo dočekani i da je  organizovan bogat program.

„Dosta toga smo obišli, bili smo i u Banjaluci, djeca su zadovoljna, a roditelji domaćini se trude da im maksimalno ispune dan“, rekla je Milašinovićeva i naglasila da je sam projekat spajanja djece Kosova i Republike Srpske dobra ideja koja podrazumijeva prelijepo druženje i razmjenu pogleda na život. Ona je istakla da je situacija na Kosovu i Metohiji neizvjesna i da se trude da redovno odvijaju nastavu.

Učenica sedmog razreda Osnovne škole „Jovan Cvijić“ iz Zubinog Potoka, Teodora Jovanović, kaže da je Gradiška lijep grad i da je upoznala nove drugare.

„Na sjeveru Kosova krećemo se slobodno, ali bojažljivo. Stalno se osjeća neka tenzija. U školu idemo, pokušavamo da ne izbjegavamo časove, ali u teškim situacijama časovi se skrate ili se i ne ide u školu“, rekla je Jovanovićeva.

Predstavnik škole „Vasa Čubrilović“, Đorđe Bulajić, rekao je da je njihova škola ugostila 28 učenika iz Zubinog Potoka. On je istakao da Gradska uprava zajedno sa školama organizuje sadržaje za djecu. Bulajić je naveo da je sama ideja spajanja djece veliki projekat, da škola „Vasa Čubrilović“ rado učestvuje i da će tako biti i u narednom periodu.

U programu Radio Gradiške danas smo ugostili i učenike Sretena Vučinovića i Radoša Popovića iz Zubinog Potoka.

Djeca sa Kosova i Metohije su u Republiku Srpsku stigla 16. juna, a boraviće do 23. juna.

Share With: