Besplatni udžbenici dočekaće u školama učenike nižih razreda

Vlada Republike Srpske odlučila je da u školskoj 2021/22. godini  dodjeli besplatne udžbenike osnovcima koji idu u 3. i 4. razred.

Predsjednica Aktiva direktora gradiških osnovnih škola i direktorica Osnovne škole “Danilo Borković” Gradiška, Nada Gustovarac rekla je da je Vlada do sada obezbjeđivala udžbenike  đacima prvog i drugog razreda, učenicima pobjednicima republičkih takmičenja i svakom trećem i narednom djetetu iz višečlanih porodica.

“U školi “Danilo Borković” oko 450 učenika će dobiti besplatne udžbenike od koji je  396 od prvog do četvrtog razreda, a ostalih 50-ak učenika su od petog do devetog razreda koji će udžbenike dobiti po drugim osnovama” rekla je Gustovarac.

“Osnovna škola “Petar Kočić” Nova Topola ove godine se može pohvaliti većim brojem prvačića u odnosu na prošlu godinu, a njih će kao i njihove drugare do 4. razreda dočekati novi udžbenici”, rekao je direktor ove škole  Radivoje Popović i dodao da će prema odluci Vlade 248 učenika od prvog do četvrtog razreda dobiti besplatne udžbenike.

Da spremno dočekuju novu školsku godinu potvrdila je i direktorica Osnovne škole “Sveti Sava” Dubrave, Rajna Soldat koja je izrazila nadu da će epidemiološka situacija dozvoliti da nastava bude izvođena sa časovima od 45 minuta i nepodjeljenim odjeljenjima.

“Treba se zahvaliti Vladi Srpske na ovoj odluci jer su olakšali roditeljima pripremu za novu školsku godinu ali i nastavnicima kojima je lakše raditi kad znaju da će učenici sigurno imati udžbenike” rekla je Soldatova i dodala da će u ovu školu stići 112 kompleta besplatnih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić ranije je izjavila da će Vlada u školskoj 2021/22. godini obezbediti besplatne udžbenike za oko 50.000 osnovaca, što predstavlja više od 50 odsto od ukupnog broja osnovaca u Srpskoj. Za to je izdvojeno 5,5 miliona maraka iz budžeta.

G.Vlainić

Share With: