Бесплатни уџбеници за ученике основне школе и наредне школске године

Влада Републике Српске ће и наредне школске 2023/2024. године обезбиједити бесплатне уџбенике за ученике основне школе за шта ће из буџета бити издвојено 5,7 милиона мараца.

Наиме, Влада Републике Српске усвојила је на 27. сједници у Бањалуци, Информацију о обезбјеђивању бесплатних уџбеника за ученике основних школа за школску 2023/2024. годину.

Биће обезбијеђени уџбеници за све ученике од првог до четвртог разреда основних школа, за све ученике основних школа који су побједници републичког такмичења у школској 2022/2023. години (односи се и на ученике музичких школа), и за ученике од петог до деветог разреда који су треће и наредно дијете по реду рођења у породици са троје и више дјеце.

Такође, на сједници Владе Републике Српске донесена је одлука о повећању обухвата дјеце која остварују право на бесплатне уџбенике од петог до деветог разреда. У складу са њом биће обезбијеђени бесплатни уџбеници и за кориснике права на додатак за помоћ и његу другог лица и као и за дјецу кориснике права на личну инвалиднину у складу са Законом о социјалној заштити, навели су из Владе Републике Српске.

За бесплатне уџбенике у наредној школској години из Буџета Републике Српске биће издвојено  5.700.000 КМ.

Поред уџбеника које обезбјеђује Министарство просвјете и културе за наведене категорије ученика, Министарство породице, омладине и спорта обезбиједиће бесплатне уџбенике за одличне ученике из породица са четворо и више дјеце и то за ученике од петог до деветог разреда.

Влада Републике Српске задужила је Министарство породице, омладине и спорта и Министарство просвјете и културе да потпишу Протокол о сарадњи с циљем дефинисања обавеза по питању обезбјеђивања  бесплатних уџбеника.

Министарство просвјете и културе од школске 2007/2008. године у континуитету обезбјеђује бесплатне уџбенике за већи број ученика основних школа у Републици Српској.

Share With: