Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Berba aronije na području Gradiške počinje sljedeće sedmice

Na plantaži aronije porodice Grahovac koja se proteže na tri dunuma, berba kasni u odnosu na prošlu godinu. Prema riječima Ninoslava Grahovca na to su uticali nepovoljni vremenski uslovi.

„Aronija je ove godine kasnije cvjetala, a mi smo joj za vrijeme ovog sušnog perioda obezbjedili dovoljno vode tako da je rod solidan. Na tržište mi plasiramo sok od aronije jer je taj proizvod najlakše skladištiti, a svježu bobicu je teško plasirati jer potražnja nije velika tako da se ne isplati čuvati je u komori“ kaže Grahovac i dodaje da ovo gazdinstvo na tržište planira uskoro plasirati liker od aronije.

Slavko Gvozderac aroniju uzgaja na 10 dunuma zemlje i ističe da je aronija prilagodljiva biljka koja je ovog proljeća odložila svoje cvjetanje cijelih mjesec dana i na taj način obezbjedila rod koji je 30 odsto umanjen ali dobrog kvaliteta.

Gvozderac dodaje da je slaba potražnja za svježom aronijom ali da njegovo poljoprivredno gazdinstvo u ponudi ima brojne proizvode od aronije među kojima je i vino od aronije.

„Trenutno stičem prva iskustva u proizvodnji vina od aronije. Povratnu informaciju dobijam od kolega koji se razuiju u vina, a kada je u pitanju nutricionističko dejstvo siguran sam da je veoma dobro“, rekao je Gvozderac i dodao da je trenutno u toku deklarisanje vina od aronije, da li je to vino ili  voćno vino kao što je kupinovo.

Gvozderac trenutno na lageru ima oko 500 flaša koje trebaju odležati i čija će cijena biti oko 15KM.

Konzumiranjem aronije mnogi su uspeli da ojačaju imunitet, poboljšaju svoje zdravlje i osećaju se jače, energičnije i bolje. Upravo je to i jedan od glavnih razloga zbog kojeg se proizvođači odlučuju za uzgajanje ovog voća. U prilog tome ide i vrlo jednostavna i finansijski ne previše zahtevna proizvodnja.

G.Vlainić

Share With: