BALKONSKO CVIJEĆE: Koje voli sunce, a koje hladovinu?

Odabrati pravo balkonsko cvijeće i pravilno uzgajati i njegovati, nije teško naučiti. Dajemo vam nekoliko savjeta kako da dobijete cvjetni balkon. Ako imate terasu ili mali vrt, ne zaboravite da kao posude za cvijeće možete iskoristiti stari namještaj i tako dobiti vrt iz bajke.

Balkonsko cvijeće koje voli sunce

Kako bi odabrali balkonsko cvijeće koje će najbolje rasti, trebate provjeriti položaj i usmjerenje svog balkona. Ako vam je balkon okrenut prema jugu, birajte biljke koje vole sunčevu svjetlost. Neke od tih biljaka su: petunije, geranije, surfinije, margarite i verbeni.

Pelargonije
Pelargonije ili muškatle se dijele na stajaće, viseće i grmolike. Grmolike i viseće su odlične za balkone upravo radi svoje otpornosti. Imaju baršunasto lišće i rastu do visine 90cm, a možete ih naći u velikom broju boja. Cvjetovi su jednoredni ili višeredni, a cvjetaju od ranog ljeta do kasne jeseni.

Surfinije
Surfinija je hibrid pelargonije koja takođe voli sunce i vodu i potrebno je dosta truda oko nje. Svakodnevno zalijevanje i prihranjivanje su često potrebni kako bi biljka preživjela. Surfinjija je biljka obilnog cvata. Jednogodišnja je biljka, što znači da nakon jednog cvjetanja neće više rasti već trebate ovu.

Gazanija
Gazanija ima oko 16 vrsta od kojih su neke jednogodišnje, a neke višegodišnje. Ovo su cvjetovi nalik ivančicama promjera od oko 10 cm i obično imaju tamniji krug oko centra cvijeta, dok neke vrste mogu imati i uzdužne pruge po laticama. Boje ovog balkonskog cvijeća variraju od bijele do tamnocrvene u svim nijansama. Cvjetovi se nalaze na stapkama do 25 centimetara visine i zatvaraju se prilikom hlada ili tmurnih dana. Sunčeva svjetlost, naročito direktna je potrebna da bi ove biljke jako cvjetale i bile otporne na štetnike i bolesti, ali i da bi se cvjetovi otvorili.

Balkonsko cvijeće koje voli hladovinu

Ako se vaš balkon nalazi u polusjeni, okrenut je na istok ili zapad, birajte biljke koje vole takvo podneblje. To su fuksije, vodenike te otporne trajnice kao što su paprat, bršljan i begonije. Njihovo korijenje voli sušu zemlju pa ih nemojte previše zalijevati da ne dođe do truljenja.

Fuksije
Fuksije ili „minđušice“ su predivne zvonolike biljke koje traže puno vode i nadohranjivanje za vrijeme visokih temperatura. Njezini cvjetovi mogu biti bogati ili jednostavni s kombinacijom raznih tonova – od crvene, roze do plavkaste. Za vrijeme niskih temperatura najbolje ih je držati u prostoriji koju ne grijete. Kada dođe proljeće pripremite se za presađivanje.

Vodenike
Vodenike su biljke zeljaste stabljike na kojoj se nalaze listovi nazubljeni na rubovima. Boje mogu varirati od svjetlije do tamnije zelene.

Share With: