Активности у сусрет Свјетском дану срца

Поводом обиљежавања Свјетског дана срца 29. септембра представници ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка ће сутра 27. септембра у центру града од 10 до 12 часова грађанима мјерити крвни притисак , тјелесну масу, ниво шећера у крви, давати савјете и упознати их са превентивним активностима и здравим стиловима живота.

Акценат ће бити на значају физичке активности што је уједно и овогодишња тема обиљежавања Свјетског дана срца  под слоганом „Буди херој свога срца“.

Rezultat slika za Свјетском дану срца

Подаци показују да недовољна физичка активност доприноси старењу крвних судова. Одговорна је за појаву сваког четвртог случаја срчаног удара. Доводи и до гојазности, шећерне болести и повишеног крвног притиска, који су и главни фактори ризика за срчани удар.

Свакодневна шетња од пола часа смањује ризик од срчаног удара за 18%, а од можданог за 11%. Од осталих фактора ризика на првом мјесту је пушење, затим неправилна исхрана и алкохол.

Свјетски дан срца је установљен 2000. године с циљем да се информишу људи широм свијета да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти.

Share With: