Аџић: У наредној години почиње израда Стратегије вјештачке интелигенције града Градишка (ВИДЕО)

Градска управа ће у наредној години кренути са израдом седмогодишње Стратегије вјештачке интелигенције града Градишка, која би дефинисала наредне мјере у овом процесу, изјавио је градоначелник Градишке Зоран Аџић током отварања „Дана вjeштaчкe интeлигeнциje и рoбoтикe“, који вечерас организован у градишком Културном центру.

Ова скуп окупио је бројне привреднике, грађане и ученике средњих школа који су жељели да чују искустава стрyчњака из ове области и упознају се са нajнoвиjим дoстигнућимa, истрaживaњимa и инoвaциjaмa у свиjeту сaвремених технологија.

Аџић је нагласио је „Дан вјештачке интелигенције и роботике“ један од ријетких скупова оваквог типа у региону, којим локална управа жели да се укључи у савремене технолошке трендове.

Он је подсјетио да је Градска управа започела процес дигитализације своје администрације и изградње инфраструктуре која ће омогућити примјену савремених технологија.

„Дан вјештачке интелигенције и роботике“ организовала је Градска управа Градишка у сарадњи стручњаком у области вјештачке интелигенције Дејаном Угреновић из Београда, која је, како је рекла, са задовољство прихватила да у свом родном граду представи одређене пројекте и сам развојни пут својих пријатеља и сарадника који су учествовали као предавачи на овом скупу.

Угреновићева је истакла да вјештачка интелигенција и роботика дају нове могућности у свакодневном животу и могу да допринесу постизању бољих резултата у привреди и пословању, али да су за њихову ефикасну примјену потребни едукација, жеља за напреком и препознавање бенефита и ограничења нових технолoигија.

Власник фирме „Тикт манyфактура“ Крeшимир Бодрожић тврди да без примјене савремених технологија неће бити могуће произвести конкурентан производ, због чега је од прошле године у својој фабрици за ЦНЦ обраду метала у Градишци кренуо са роботизациом машина и производног процеса.

„Поприлично смо ефективни, али још нисмо довољно ефикасни. Цијене радне снаге расту и томе се привреда мора прилагођавати и радити на постизању ефикасности кроз примјену савремених технологија, вјештачке интелигенције и роботике. То не значи смањење број радника, него постизање конкурентности и даљи развој на неком другом нивоу“, закључио је Бодрожић.

М.М.

Share With: