Adžić: Budžetski deficit iz prvih šest mjeseci ove godine u julu i avgustu prešao u suficit

Odbornici Skupštine grada Gradiška usvojili su danas, na 27. redovnom zasjedanju gradskog parlamenta, Informaciju o izvršenju Budžeta grada Gradiška za period januar-juni 2019. godine, prema kojem je u prvih šest mjesci ove godine ostvaren budžetski deficit u iznosu od 261.753 KM.

U okviru planiranog Budžeta za 2019. godinu u iznosu od 32.605.000 KM, u prvoj polovini godine budžetski prihodi i primici ostvareni su u iznosu od 15.252.508 KM, a rashodi i izdaci u iznosu od 15.514.261 KM.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je budžetski deficit iz prvih šest mjeseci 2019. godini već u julu i avgustu mjesecu prešao u suficit.

„Jedan od razloga deficita bio je što preduzeće „IEE“ nije uplatilo 217.000 KM obaveza prema gradskom budžetu, ali je taj iznos naplaćen u toku sedmog i osmog mjeseca. Takođe, poznato je da je u prvih šest mjeseci lošije stanje sa pristizanjem prihoda od Uprave za indirektno oporezivanje BIH, a da su ti prihodi veći u drugoj polovini godine“, pojasnio je Adžić.

On je istakao da se već realizuju sredstva od prodaje građevinskog zemljišta i dodatnih renti i naknada, što će biti zanačajni prihodi koji će dovesti do budžetskog suficita do kraja godine, te da će vjerovatno do kraja godine biti usvojen i Rebalans budžeta za ovu godinu.

Adžić je dodao da je po prvi put u lokalnom parlamentu usvojena i Strategije razvoja lokalnih puteva i ulica na području Gradiške za period 2019- 2029.godina.

„To je okvir iz kojeg će proizilaziti operativni planovi za izgradnju i asfaltiranje gradskih ulica i lokalnih puteva. Održali smo javne rasprave i razgovarali sa predstvnicima svih mjesnih zajednica, kako bi uvažili sve njihove potrebe“, istakao je Adžić.

On je dodao da je na području Gradiške u posljednje dvije i po godine, sredstvima iz gradskog budžeta i donacija Vlade Republike Srpske i međunarodnih organizacija, izgrađeno oko 50 kilometara lokalnih puteva i rekonstruisano nekoliko gradskih.

Odbornici gradskog palamenta su usvojili i Izvještaj o radu Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece “Lepa Radić“ za radnu 2018/2019.godinu, te Izvještaj o poslovanju i godišnji obračun Javnog preduzeća Sportski centar “Servicijum“ za 2018.godinu.

Usvojene su i informacije o poslovanju javnih preduzeća Radio Gradiška i Sportski centar “Servitium“ za period januar-juni 2019. godine, te razmatrane informacije o poslovanju u prvih šest mjeseci ove godine komunalnih preduzeća Vodovod, Gradska čistoća i Toplana Gradiška.

Odnornici gradskog parlamenta usvojili su i informacije o poslovanju u prvom polugodištu 2019. javnih ustanova iz oblasti kulture, Kulturnog centara, Zavičajnog muzeja, Narodne biblioteke i Gradskog pozorišta Gradiška, te informacije o poslovanju javnih ustanova iz oblasti zdravstva  i socijalne zaštite, Dom zdravlja, Apoteka Gradiška i Centar za socijalni rad Gradiška, za period januar-juni 2019.godine, kao i informacije o poslovanju Turističke organizacije grada Gradiška i „Razvojne agencije  Gradiška „RAGA“, za prvih 6 mjeseci ove godine.

Usvojene su i odluke o izmjeni Odluke o stipendiranju studenata sa područja grada Gradiška, pristupanju izradi Regulacionog plana „Kej“, izmjenama Odluke o uslovima i načinu obavljanja javnog prevoza lica i stvari na području Gradiške, kao i prijedlozi akata iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa.

Share With: