Аџић: У Градишци нема нових случајева афричке куге свиња

На подручју Градишке нема нових регистрованих случајева афричке куге свиња, изјавио је градоначелник Зоран Аџић, наводећи да је до сада ово заразно вирусно обољење регистровано на фармама и газдинствима у Ровинама, Петровом селу, Трошељима и Крајишнику.

„У посљедњих 6-7 узорковања показало се да на другим фармама нема појаве афричке куге свиња“, потврдио је Аџић.

Он је позвао грађане да не буду подложни, како је рекао, „злурадим дезинформацијама појединаца на терену, који ову тешку ситуацију злоупотребљавају у политичке сврхе“.

Нагласио је да је локални Кризни центар за праћење афричке куге свиња до сада све мјере и радње извршавао децидно примјењујући прописе и упутства Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, односно републичког Кризног центра и Републичког инспектората, посебно приликом укопа око 1.800 еутаназираних свиња.

„Сагласност за локацију на којој се врши укоп еутаназираних свиња даје управо републички Кризни центар и главни републички ветеринарски инспектор, који гарантују да је та локација безбједна са ветеринарског, санитарног и еколошког аспекта. Било је неразумијевања грађана, али то је и разумљиво јер сви страхују да се не деси сценарио као у Семберији, гдје је због масовног ширења афричке куге еутаназирано око 17.000 свиња“,  рекао је Аџић.

Аџић вјерује да ће републички Кризни центар, односно сви надлежни републички органи ревидирати све до сада примјењене мјере и радње приликом спријечавања ширења афричке куге свиња, у смислу да се у наредном периоду не иде приоритетно у поступак еутаназије свих свиња на фарми на којој је утврђена зараза.

„Треба сагледати могућност изолаовања таквих фарми, радити еутаназију обољелих свиња а да се прати здравствено стање свиња које још нису обољеле или изврши њихово интервентно клање за прераду при којој би термичка обрада меса била обавезна“, појаснио је Аџић.

Он је подсјетио да је рад сточних пијаца, када је промет свиња у питању и даље забрањен, али да се промет свиња ван зараженог и угроженог подручја, односно удаљеног најмање 10 километара од утврђеног жаришта заразе, може вршити уз надзор ветеринарског инспектора.

Аџић је захвалио свим свињогојцима који су на својим фармама примијенили мјере заштите од афричке куге, чиме је ширење ове болести свиња на подручју Градишке у великој мјери спријечено.

М.Малешевић

Share With: