Аџић: Градска управа Градишка лидер у привлачењу инвестиција

Градначелник Градишке Зоран Аџић изјавио је да је Градска управа показала да води рачуна о социјално угруженом становништву, настоји да ублажи ефекте кризе и поскуљења, помаже привредницима, али и настоји да буде лидер у промјенама, пивлачењу инвестиција и буде препозната од стране домаћих и страних партнера и тако покаже да Градишка има перспективу.

Аџић је након сједнице Скупштине града, на којој усвојен и План рада градоначелоника и Градске управе за 2023. годину, истако да је градска валаст свјесна потешкоћа и глобалне економске кризе али да је опредјељена да реализује све планиране развојне пројекте.

Годишњим планом рада градоначелника и Градске управе, предвиђена је реализација пројекте и активности у исносу од 46 милиона КМ, од чега би 12 милиона требало да буде обезбјеђено из градског буџета а остатак из других извора финансирања.

Одборници градске скупштине усвојили су и Одлуку о кредитном задужењу код Европске инвестиционе банке у износ од 9,4 милиона КМ, за изградњеу водоводне и канализационе мреже, те Одлуку о оснивању слободне економске зоне у Градишци.

Аџић је појаснио да је изабран консултанта за формирање слободне економске зоне, да је потребно добити сагласност Владе Републике Српске, Савјета министара и то верификовати у Парламентарној скупштини БиХ, те након тога поново донијети одлуку у Скупштни града.

„Плнирано је прво да се слободна економска зона формира уз пословну зону у Новој Тополи, што је брже и реалније, а коначан и стратешки циљ је формирање слободне економске зоне „Лиман“ на простору 400 хектара градског грађевинског земљишта уз нови царински терминал и мост наријеци  Сави, за шта је Градишци потребан стратешки партнер“, нагласио је Аџић.

Одборник СДС-а у Скупштини града Зоран Латиновић рекао је да је опозициа изнијела неколико конструктивних приједлога у жељи да локална заједница напредује и да грађани имају бољи стандард, али и упозорила да многе ствари у локалној управи нису синхронизоване.

„Видљив је пад животног стандарда грађана, пораст цијена комуналних услуга, електричне енергије и свега осталог, те је потребно бити опрезан када су у питању инвестиције и више повести рачуна о виталним потребама у овом тренутку, здравственој заштити, пољопривреди и производњи хране и свему што се може обезбједити у циљу останка  становништва, повећања наталитета и запошљавања радника“, навео је Латиновић.

Одборници су усвојили и Извјештај оради Скупштине града за прошлу годину, те низ других извјештаја, информација и одлука, те аката из области имовинско правних односа.

Скупштина града је након спроведене кокурсне процедуре за начелнике Службе градоначелника и Одјељења за привреду и друштвене имановала Драгутна Ковачевића и Ивана раденовића, који су до сада били вршиоци дужности начелнка наведених ресора, те умјесто вршиоца дужности начелника Одјељења за развој Данијеле Љољић, за начелника овог одјељења именовала Дарка Врховца.

М.Малешевић

Share With: