Минић: Влада ће надокнадити штету свињогојцима (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић разговарао је данас у Градишци са градоначелником Градишке Зораном Аџићем и о процесу праћења афричке куге свиња на подручју Градишке. Састанку су присуствовали предсједници републичког и регионалног удружења свињогојаца Мишо Маљчић и Драгиша Цвјетковић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао je да је током викенда извршна еутаназија свих 373 свиње са фарме у Ровинама, гдје је регистрован, за сада, први случај афричке куге на подручју Градишке. Аџић је додао да постоји сумња да је зараза присутна на још двије локације на подручју Градишке. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да ће Влада наставити са подршком свим узгајивачима свиња на чијим фармама је регистрована афричка куга свиња.

„Данас је исплаћено 2 166 000 КМ за 126 наших пољопривредних произвођача којима су еутаназиране свиње. Исплаћујемо прасце по 6, 5 КМ, товне свиње по 4, 20 КМ колико су данас на тржишту и крмаче по 1000 КМ колико кошта набавка у просјеку једне приплодне назимице“ каже Минић.

Он је рекао је да је Градска управа Града Градишка на вријеме одреаговала и да је то школски примјер како треба пoступити  у оваквим ситуацијама. Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић рекао је да је састанак био веома конструктиван и додао да охрабрује спремност локалних и републичких власти на санирању посљедица заразе. Дивље свиње су обиљежене као главни преносник афричке куге свиња док ширење на 168 жаришта, колико их је до сад регистровано,  треба истражити  мишљења су представници ресорног министарства, локалне управе али и свињогојци. Афричка куга свиња на подручју Градишке, за сада је регистрована на једној фарми, а у току је анализа узорака са још двије фарме.

С.Видовић

Share With: