Top lista

Top lista za 13.03.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama

U okviru obilježavanja globane kampanje „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“  koja se širom svijeta obilježava od 25. novembra (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) do 10. decembra ( Dan ljudskih prava) Gender centar Republike Srpske sprovodi kampanju „Život bez nasilja“. Cilj kampanje je da se u javnosti podigne svijest o važnosti prijavljivanja nasilja.

Socijalni radnik iz Centra za socijalni rad Gradiška Vanja Trninić rekla je da zlostavljnje u porodici najčešće prijavljuje žrtva ili blizak srodnik.

“U najvećem broju slučajeva žrtva nasilja prijavljuje nasilje i to onda kad imaju strah za vlastiti život i bezbjednost svoje djece. U manjem procentu zlostavljanje prijavljuju srodnici i u tim slučajevima žrtva nasilja negira nasilje i štiti nasilnika iz straha od njegove reakcije“rekla je Trninićeva.

Prema podacima posljednjeg istraživanja o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja prema ženama u Bosni i Hercegovini, 47,3% ispitanih žena u Republici Srpskoj je tokom svog života doživjelo neki oblik nasilja od 15. godine pa na dalje, što predstavlja visok procenat.

Pravnik u Centru za socijalni rad Gradiška Snježana Bijelić rekla je da je izmjenama Zakona o  izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Republici Srpskoj radnje nasilja u porodici se više ne tretiraju kao prekršaj nego kao krivično djelo.

“Na taj način unaprijeđen je pravni okvir koji obezbjeđuje adekvatnu zaštitu žrtava nasilja a i dodatno se senzibilizira društvo za problem nasilja u pravcu da je to jedan ozbiljan društveni problem, pojava koja se mora suzbiti i smanjiti. Novim zakonom prema nasiljnicima se odnosi kao prema počiniocima krivičnog djela i za njih su propisane novčane ili kazne zatvora zavisno od kvalifikovanog djela nasilja“rekla je Bijelićeva.

Ona je dodala da su u Gradišci tokom prvih šest mjeseci 2020. godine evidentirana 23 slučaja nasilja u porodici. U periodu od 1. maja do 30. septembra prijavljen je veći broj slučajeva nasilja, od 39 zaprimljenih prijava, policija je procesuirala 16.

Svi građani i građanke imaju obavezu da prijave nasilje u porodici ukoliko imaju neka saznanja. Žene žrtve nasilja za pomoć se mogu obratiti policiji, zdravstevnim ustanovama, centrima za socijalni rad. Tu je i fondacija „Udružene žene“ i SOS besplatni i anonimni telefon 1264.

Share With: