Top lista

Top lista za 27.02.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se danas, 3. decembra, s ciljem promovisanja prava lica s invaliditetom i dobrobiti koje društvo može imati od integracije ove populacije u sve oblasti političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života zajednice.

Predsjedavajući Koordinacionog tijela invalidnih organizacija grada Gradiška Željko Štrbac rekao je gostujući u programu Radio Gradiške da kroz svoje aktivnosti rade na tome da se  unaprijedi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

“Obilježavanje ovog dana ima veliki značaj za osobe sa invaliditetom,  na ovaj način se podiže svijest građana o problemima ovih osoba, a najveći problem je zapošljavanje invalidnih lica  inkluzivno obrazovanje, nedostatak personalne asistencije, ortopedskih pomagala, ali i nepristupačnost okruženja su mnogobrojni problemi sa kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u BiH tokom čitave godine”, rekao je Štrbac i dodao da pokušavaju da poboljšaju položaj svojih članova kroz niz aktivnosti Koordinacionog odbora invalidnih udruženja grada Gradiška.

On je naglasio da veliku podršku invalidne organizacije imaju od Gradske uprave Gradiška, Crvenog krsta i Centra za socijalni rad, ali i da se prijavljuju na projekte sa republičkog nivoa.

Kordinacioni odbor  čine predstavnici gradiških  udruženja  gluvih i nagluvih, amputiraca, paraplegičara, civilnih žrtava rata, invlida rada, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima i Gradske organizacija slijepih i slabovidih.

Obilježavanje ovog Dana usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1992. godine.

Share With: