Филиповић Остојић: Значајно проширена права пацијената

Новим законом о обавезном здравственом осигурању Републике Срспке, који је усвојен прошле године , значајно су проширена права пацијената и унапријеђена област обавезног здравственог осигурања, а самим тим и здравствена заштите грађана.

Портпарол Фонда здравственог осигурања Републике Срспке Дарија Филиповић Остојић, навела је да је једна од значајнијих новина која је предвиђена Законом та што ће родитељи дјеце до 15 година, уз одговарајуће медицинске индикације, моћи бити у пратњи дјетета које се налази на болничком лијечењу, док је сада старосна граница дјетета 6 година.

Поред тога, обољелима од малигних болести за вријеме боловања, као и трудницама које су на боловању због чувања трудноће, плата за вријеме привремене неспособности за рад ће се исплаћивати у 100% износу, умјесто садашњих 70%.

Законом о обавезном здравственом осигурању, између осталог, прецизније је дефинисана и област лијекова, медицинских средстава, вантјелесне оплодње као и бројне друге области, чиме се пацијентима обезбјеђују још већа права и боља здравствена заштита.

Гостујући у програму РТВГ-а Филиповић Остојић је позвала осигурана лица Фонда здравственог осигурања Републике Српске која нису преузела електронску картицу да то учине што прије, јер од ове године у употреби су искључиво електронске картице.

С.Видовић

 

Share With: