У Српској 14 нових случајева, укупно 1.292; Опорављено 658 особа

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa novi virus korona potvrđen je kod 14 osoba od testiranih 328 laboratorijskih uzoraka u Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

U Srpskoj se od novog virusa korona do sada oporavilo ukupno 658 osoba, a testirano je ukupno 22.006 osoba, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Prema mjestu prebivališta, novi virus korona potvrđen je kod pet osoba je iz Banjaluke, pet iz Prijedora i po jedna osoba je iz Kneževa, Kotor Varoša, Kozarske Dubice i Teslića.

Riječ je o osam muškarca i šest žena. U saopštenju se navodi da su tri muškarca srednje životne dobi, tri mlađe i dva starije životne dobi, dok su četiri ženske osobe mlađe životne dobi i dvije starije.

Jedanaest osoba je imalo kontakt sa prethodno potvrđenim slučajevima, dok tri osobe nisu mogle da navedu jasnu epidemiološku vezu sa pozitivnim licem.

„Tri osobe su hospitalizovane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama“, navode iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 časa, testirano je 18 zdravstvenih radnika iz Gradiške, Prijedora i Doboja, a novi virus korona potvrđen je kod pet medicinskih sestara i tehničara iz Bolnice u Prijedoru.

„Riječ je o osobama koje su bile u kontaktu sa zdravstvenim radnikom kod kojeg je ranije potvrđen test na novi virus korona i koji se u skladu sa procedurom od tada nalaze u izolaciji“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da su testirani i svi ostali radnici sa tog odjeljenja Bolnice u Prijedoru, a rezultati su negativni.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite navode da je testirano i devet vaspitača iz dječijeg vrtića iz Srpca i da su ovi nalazi negativni.

Do sada su u Republici Srpskoj potvrđena 1.292 slučaja virusa korona, a ukupno su preminule 93 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

„U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 81 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa“, navodi se u saopštenju i dodaje da su na Odjeljenju kovid-19 hospitalizovana 35 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata.

Kod tri pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, jedan pacijent je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije, a jedan pacijent ima podršku kiseoničke maske.

Na Odjeljenju hirurgije /stara lokacija UKC/ je 13 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjeljenju pulmologije /stara lokacija UKC/ je 19 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U saopštenju se navodi da su u Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuta 53 pacijenta sa kovid-19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 14 pacijenata, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru 17, u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri i u Bolnici u Gradišci pet pacijenata.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome kovid-19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalaze se 142 osobe, 17 je u Studentskom domu u Trebinju, dvije osobe su u Domu učenika u Bijeljini i 24 u Domu učenika u Doboju.

U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 4.982 osobe, a nadzor je završen kod 28.565 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera radi suzbijanja širenja novog virusa korona.

Share With: