У понедјељак почиње Васкршњи пост

За православне вјернике у понедјељак, 15. марта  почиње вишенедјељни велики Васкршњи или Часни пост, који се завршава празником Васкрсења Исуса Христа – Васкрсом, који се ове године прославља 2. маја.

Парох турјачки Далибор Симуновић рекао је да пост води поријекло из раја, од првих људи Адама и Еве, а да нас према православном учењу, Велики пост учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вјера у Васкрсење основ хришћанства.

“Велики или Часни пост, који је име добио према Часном крсту на којем је страдао Господ Исус Христос, установљен је по узору на подвиг Спаситеља који је, послије крштења на ријеци Јордан, отишао у пустињу и постио четредест дана и ноћи, након чега је изашао као побједник из искушења која му је поставио Сотона”, додао је Симуновић.

Он је навео да вјерници дане поста требају провести у молитви, праштању и покајању како би се припремили за Свето причешће и да пост представља и уздизање духа над тијелом, побједу духовне стране над чулима и за хришћанина он представља припрему за обиљежавање и прославу Васкрса.

Прва недјеља поста зове се Чиста или Недјеља православља, док се до Васкрса, уз посебна правила, смјењују – Пачиста, Крстопоклона, Средопосна, Глувна, Цвјетна и Страсна или Страдална недјеља.

Вјерници који посте током поста требали би прву седмицу постити на води, риба се конзумира на Благовијести и на Цвијети.

Према календару Српске православне цркве, уз једнодневне постове постоје и четири вишедневна поста, а осим Часног, то су и Божићни, Петровски и Великогоспојински пост.

Д.Јанковић

Share With: