Украjинци у Градишци одржали божићну манифестацију „Ноћ прије Божића“

Удружење Украјинаца „Верховена“ из Градишке организовало је божићну манифестацију под називом „Ноћ прије Божића“. У програму су учествовали Прво Украјинско Позориште при Украјинском Дому Загреб, Ансамбл „Шчедрик“ Загреб и Удружење Украјинаца Града Градишка „Верховена“.

Владика крижевачки Милан Стипић изразио је задовољство што гркокатолици у БиХ, који припадају крижевачкој епархији његују своју културу и традицију те чувају своје обичаје. Он је нагласио да су у представи учествовали и Украјинци који су избјегли из Украјине у Хрватску и који уз помоћ цркве и украјинских удружења превазилазе проблеме.

Предсједница Удружења Украјинаца „Верховена“ Градишка Данијела Лешчен рекла је да су овом манифестацијом жељели градишкој публици представити украјинске пјесме, кољаде, са којима Украјинци улазе у нову годину са жељама за родну, добру и здраву годину.

Предсједница Украјинске заједнице града Загреба Марија Мелешко рекла је да дужи низ година имају добру сарадњу са „Верховеном“ и да дјелују са истим циљем – очувањем традиције Украјинаца.

Она је истакла да  у њиховом удружењу дјелују четири секције, а да су се у Градишци представиле музичка и позоришна секција које су извеле пригодан божићни програм.

Г.Влаинић

Share With: