Сутра Сви свети

Римокатоличка црква и вјерници обиљежиће сутра празник Сви свети, спомен на хришћанске мученике, који се слави још од четвртог вијека.

Полагањем цвијећа на гробове најмилијих, уз традиционално паљење свијећа и изречене молитве, католици обиљежавају овај празник и присјећају се својих најмилијих.

Празник Свих светих обиљежава се широм свијета. Католичка црква сутра слави све свеце, оне већ канонизиоване и оне који још нису.

Према хршћанском вјеровању, смрћу су прешли у вјечни живот, што не значи престанак постојања, већ трајање на другачији начин, трајање душе која Бога гледа, док тијело чека ускрснуће у Посљедњи дан.

„За католике 1. новембар није дан за тугу и црнину, јер се на тај дан слави вјечни живот и сви они који су постали дио небеске Цркве“, главна је порука проповиједи изречених на католичким гробљима.

По хришћанској римокатоличкој традицији, коју прихватају и многи нехришћани, два дана у години, 1. и 2. новембра вјерници се посебно сјећају и у духу повезују са својим покојницима. То су празници Свих светих и Душни дан.

РТРС

Share With: