Од 1. новембра обавезно посједовање зимске опреме (ВИДЕО)

У сриједу, 1. новембра на снагу ступа Правилник о саобраћају у зимским условима којим је прописано да сва моторна возила у Републици Српској и БиХ морају до 1. априла сљедеће године посједовати зимску опрему, без обзира на временске услове. 

Тим поводом, АМС РС, у сарадњи са ауто – мото друштвима, те ресорним министарствима и агенцијама, организује превентивну кампању бесплатне контроле техничке исправности уређаја на моторним возилима и њихове припремљености за зиму под називом „Безбједна вожња у зимским условима 2023“. Превентивна активност почела је данас и трајаће до 23. новембра широм РС. У Градишци ће ова активност бити организована 6. новембра.

„У периоду од 13 до 15 часова, приликом заустављања возила, контролисаћемо исправност уређаја на возилу и пнеуматике“, истиче Дејан Шљивић, секретар АМД Градишка.

У вулканизерским радњама ових дана готово су сви термини за замјену гума пуни. „Гужве су почеле прије десетак дана“, каже Југослав Давидовић, пословођа у Вулканизерској радњи „Хаџић“ у Градишци. Давидовић подсјећа да дубина шаре на гумама мора износити минимално 4 мм, као и на љетним гумама, уз обавезно посједовање ланаца за снијег.

И на техничким прегледима у овом периоду више је посла. „Осим врсте пнеуматика и дубине шаре газећег слоја, контролишемо исправност свјетлосно-сигналних урећаја, расхладне и кочионе течности и других система“, наводи Бранислав Гвозден, власник Техничког прегледа „Гвозден“ у Градишци.

Неопходно је да возило буде технички исправно током цијеле године, за све услове вожње, а нарочито зими, што је, наглашавају у АМД, циљ превентивне кампање коју реализују.

Такође подсјећају да казна за непосједовање зимских гума и друге опреме износи 40 КМ.

С.Т.

Share With: