Свјетски дан борбе против дијабетеса 14. новембар

У Републици Српској лани је од дијабетеса боловало 70.007 лица, а највећи број обољелих је из Добоја, Бањалуке, Зворника, Источног Новог Сарајева, Требиња и Фоче, подаци су Института за јавно здравство Српске.

Приступ њези код дијабетеса тема је овогодишњег Свјетског дана борбе против ове болести, који се, на иницијативу Међународне федерације за дијабетес и Свјетске здравствене организације већ дуже од три деценије у свијету обиљежава 14. новембра.

Циљ је да се подигне свијест друштва о стању са којим свакодневно живе милони људи широм свијета.

Дијабетес мелитус је хронична незаразна болест због које организам не може да произведе довољно инсулина за контролу нивоа глукозе у крви, а настаје удруженим дјеловањем генетских и многобројних фактора средине.

Постоје двије врсте дијабетеса – тип један, који захтијева свакодневну примјену инсулина, те тип два, који се може контролисати одржавањем правилне исхране или кориштењем и одређених лијекова.

Поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса ЈЗУ „ Дом здравља“ Градишка организује акцију бесплатног мјерења вриједности глукозе у крви, крвног притиска и тјелесне тежине.

Акција ће се проводити у холу  „ Маркета Ас“ Градишка данас од 10-13 часова. Из Дома здравља позивају суграђане да се одазову акцији.

С.С.Ц.

Share With: