Религија и човјек: Велика Госпојина – Слава храма у Гашници

Српска православна црква обиљежиће у суботу празник Успенија Пресвете Богородице- Велика Госпојина, један од највећих хришћанских празника.

Велику Госпојину као храмовну славу обиљежава и парохија гашичка. Парох гашички јереј Борис Бенцуз рекао је да ће обиљежавање храмовне славе бити 27. и 28. августа.

„Обиљежавање храмовне славе започећемо вечерњом молитвом у петак, 27. августа, од 18 часова, а након молитве у порти ћемо имати црквено народни збор“, рекао је Бенцуз и позвао вјернике да се окупе око свога храма заједно упуте молитву.

Бенцуз је додао да ће на Велику Госпојину света литургија бити служена у 9. 30 часова, а након литургије биће уприличено освештање кољива и ломљење славског колача. Након црквеног обреда окупљени вјерници имаће прилику погледати наступ КУД „Мирково коло“, а за све присутне биће обезбијеђен и славски ручак уз музику и народно весеље.

Он је напоменуо да су у току радови на санацији кровне конструкције парохијског дома, али да ће у наредном периоду бити неопходни и радови на самом храму који има проблема са влагом.

Храм у Гашници је страдао током Другог свјетског рата,  обновљен је 1962. године, на темељима из 1907. године

Д. Јанковић

Share With: