Počinje akcija „Zaštitimo djecu u saobraćaju“

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske počinje akciju „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ povodom početka nove školske godine radi što sigurnijeg učešća školaraca u saobraćaju.
„S obzirom na to da 1. septembra u Republici Srpskoj počinje školska godina, očekuje se povećano prisustvo djece u saobraćaju, a za određeni broj njih to znači i prvo samostalno učestvovanje u saobraćaju, te je neophodno i pojačano angažovanje policijskih službenika radi zaštite ove kategorije učesnika“, saopšteno je danas iz MUP-a Srpske.

U okviru akcije pripadnici MUP-a će obići sve škole, utvrditi koji su periodi kada je najveće prisustvo učenika na putu od kuće do škole i u povratku, kad su odmori i pauze, na osnovu čega će biti planirano i pojačano prisustvo policijskih službenika u blizini škola.

U drugoj fazi, u prvoj polovini septembra policijski službenici će predavanjima u osnovnim školama upoznati najmlađe učenike o osnovnim pravilima bezbjednog učešća u saobraćaju, uz poštovanje svih odluka i preporuka za sprečavanje širenja virusa korona među stanovništvom.

Iz MUP-a navode da će tokom septembra u urbanim zonama i blizini školskih objekata biti pojačano prisustvo policijskih službenika.

„Biće organizovane školske patrole koje će regulisati saobraćaj sa akcentom na smanjenje brzine kretanja motornih vozila i omogućavanja bezbjednog prelaska ulice za najmlađe kategorije učenika s ciljem regulisanja saobraćaja“, navedeno je u saopštenju.

Policija će pojačano kontrolisati vozila koja organizovano prevoze djecu, a ona vozila koja svojim stanjem odaju sumnju da su tehnički neispravna biće upućena na vanredni tehnički pregled.

Policijski službenici će sankcionisati i nepropisno parkiranje u zonama škola i pješačkih prelaza.

MUP Republike Srpske apeluje da svi učesnici u saobraćaju, a posebno vozači budu odgovorni u saobraćaju, da poštuju saobraćajne propise i saobraćajne znakove, te tako doprinesu zaštiti djece u saobraćaju.

Share With: