Пчеларство у пракси: Студенти Пољопривредног факултета из Бањалуке на пчелињацима у Градишки (ФОТО)

Како се израђују кошнице, рамови, прерађује мед, одржавају и штите од обољења пчелиња друштва… Која су својстав пчелиње паше у појединим крајевима.

То су теме практичне наставе студената пчеларства Пољопривредног факултета Универзитета Бањалука којег је, заједно са овом установом, крајем маја, организовало предузеће „Кошница“ из Градишке те неколико већих пчелара у Поткозарју.

Предавач и професор Горан Мирјанић подсјетио је да студенти Пољопривредног факултета, током шестог семестра имају предмет пчеларство.

Они, на практичан начин, у пчелињацима и погону за прераду и паковање меда, уче о овој важној области којом ће се, касније, по завршетку факултета, често сретати.

– Теорија без праксе, не може. То је евиднетно. Зато, користимо сваку прилику да студентима, приближимо праксу, да на терену, у практичном смислу препознају лекције и тероју из студентског кабинета – казао је Мирјанић за Српскаинфо.

 

Студенти су посјетили пчелињак у Горњим Подградцима, гђе су ројеви у развоју, намијењени тржишту те пчелињак, производног карактера, у Бистрици.

Професор Мирјанић, заједно са својим студентима посјетио је и пчеларску фарму Гашевић, гђе су се увјерили у ефекте такозване апи коморе која служи за лијечење бројних дисајних и здравствених тегоба.

Извор: Милан Пилиповић / srpskainfo.com

Share With: