Подршка произвођачима боровнице

На подручју Градишке, Лакташа и Српца, све је више плантажних засада боровнице, а да би остварили што бољу продају произвођачи се све више удружују.

Пољопривредни кластера ГЛС( Градишка, Лакташи и Србац) покренуo je  иницијативу за  подршку произвођачима боровнице која се реализује уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске путем Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД).

Бојан Ћикић из Пољопривредног кластера рекао је да се рад заснива на организованости произвођача боровнице, анимирању лидера и припреми пројектне документације за повезивање произвођача са Пројектом развоја руралне кoнкурентности.

Први резултат ове иницијативе је заједничка набавка пољопривредног репроматеријала чиме ће произвођачи боровнице по први пут започети са уједначеном технологијом производње. За укупно 10 произвођача, већински са регије Градишка, Лакташи и Србац осигураће се субвенционисани репроматеријал неопходан за одржавање текуће производње“ , рекао је Ћикић и додао да је цијена боровнице 12 КМ по килограму.

Он је навео да ће Пољопривредни кластер ГЛС наставити са сличним и другим активностима које су важне за повећање конкурентости малих произвођача.

Пoдршку у провођењу активности пружа Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Градишка.

Д. Јанковић

 

 

Share With: