Одржан Трећи сајам образовања и запошљавања (ФОТО)

У Градишци је данас одржан Трећи сајам образовања и запошљавања, који је организовала Градска управа у сарадњи са образовним и другим јавним институцијама. На сајму је био присутан 21 излагач из области образовања, привредне и академске заједнице, те Завода за запошљавање.

Главни циљ одржавања сајма је промоција, представљање и повезивање образовних институција, привредних субјеката, незапослених лица и ученика завршних разреда градишких основних и средњих школа. Такође је и циљ усклађивања реалних потреба за запошљавањем са стручним усавршавањем.

Владо Томић, директор Техничке школе Градишка рекао је да се у Градишци десила добра ствар јер се поклопило више фактора; подршка локалне управе, привредних предузећа и реновирање наставних планова и програма.

Јасмина Болобан, помоћник министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих, Министарство просвјете и културе РС рекла је да је ово министарство направило добре темеље за дуално образовање и истакла да је Градишка свијетал примјер како може добро да функционише сарадња између школа, привредника и локалне заједнице.

Сајам је веома значајан и за градишке привреднике који на овај начин могу доћи у инетракцију са људима који траже посао и  да овом приликом искажу која су занимања потребна.

Владимир Ђурић из фирме „Прима ИСГ“ Градишка истакао је да овом предузећу недостаје тапетара и да ово занимање није заступљено у Техничкој школи Градишка, а веома је потребно у индустрији производње намјештаја.

Петар Нинић из компанија „Рапић“ рекао је да компаније које раде у аграрном сектору иду у корак са науком и технологијом и да је њихов циљ наступа на Сајму образовања и запошљавања да остваре сарадњу са образовним и научно-истраживачким институцијама како би им указали на то какви су им радни кадрови потребни у будућности.

Дијана Ђаковић, руководилац кацеларије Привредне коморе у Приједору рекла је да су посвећени дуалном образовању и да су имали обуку ментора који су задужени за провођење практичне наставе у предузећима. Она је истакла да још увијек постоје образовни профили који нису у складу са потребама тржишта.

На сајму су били и представници Развојне акгенција Градишка која је представла први дигитални иноватни  ХАБ путем којег млади људи могу да  прошире своје бизнисе.  Агенција је такође путем пројекта „Градишка -град дрвета“ учинила велики искорак.

Градишка је у сегменту повезивања образовних система и привреде добар примјер другим градовима и општнама у Републици Српској.

Драгана Илић, замјеник градоначелника Градишке рекла је да Сајам у Градишци на једном мјесту окупља образовне установе, привреднике, ученике, незапослене. „Кроз међународне пројекте ради се на осавремењавању научних кабинета средњих школа, само Град Градишка из свога буџета за образовање издваја 2,8 милиона КМ на годишњем нивоу“, рекла је Илићева.

На сајму се први пут као излагачи представио и бањалучки Универзитет, а у оквиру сајма организоване су и три панел дскусије на теме Улога образовања у савременим друштвеним и економским процесима, савремене информационе технологије и дигитализација у функцији развоја привреде те улога дијаспоре у развоју локалних заједница.

Share With: