Амбасадор Руске Федерације Игор Калабухов посјетио Градишку (ВИДЕО) (ФОТО)

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов посјетио је данас Градишку, гдје је у Културном центру отворио изложбу “Да се не заборави” Руског историјског друштва, Фондације “Историја отаџбине”, Федералне архивске агенције Руске и Министарства иностраних послова Русије.

Изложба приказује злочине  нациста и њихових саучесника против цивилног становништва Совјетског Савеза и Европе у Другом свјетском рату, а дјелом и нацистичким злочинима на просторима бивше Југославије.

Амбасадор Калабухов нагласио је да је ова изложба још један доказ међусобне солидарности, заједничке историје и борбе руског и српског народа за идеале праведности, мира и истине.

Он је изразио задовољство што је имао прилику да посјети Градишку, „види, енергију, дјецу и парспективе овог града.

„Желим пуно успјеха свима у Градишци и наравно да желим да развијамо сарадњу овог града са партнерима у Руској Федерацији. Тешко је сада предвидјети развој те сарадње због тренутне геополитичке и економске ситуације, али сигурни смо да имамо све инструменте и могућности да сарадња буде још снажнија у корист грађана Градишке и њихових партнера у Руској Федерацији“, нагласио је Калабухов.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић, који је иницијатор организовања поменуте изложбе „Да се не заборави“, истакао је да је ова излижба показала да је страдање народа у Совјетском Савезу у Другом свјетском рату идентично страдању у Поткозарју у том периоду мрачне историје.

 „То је веза која постоји између наших народа. Драго ми је да сам на крају свог мандата у Народној скупштини Републике Српске иницирао организовање ове изложбе у свом граду. Много тога је урађено у протекле четири године, али могу рећи да сам најпоноснији данас када смо Русију довели у Градишку“, рекао је Шулић.

На изложби у градишком Културном центру приказан је само дио докумената Њемачке команде о успостављању окупационог режима, поступању према ратним заробљеницима и цивилима, спровођењу казнених операција, свједочења преживјелих логораша, шокантне фотографије са мјеста злочина.

Документа свједоче о крвавом терору, невиђеним звјерствима и насиљу над женама, дјецом и старцима. Дио изложбе говори о звјерствима трупа нацистичке Њемачке на територији Југославије и послијератним суђењима ратним злочинцима.

Прије отварања изложбе, амабсадор Калабухов посјетио је у Градску управу Градишка, гдје је са замјеницом градоначелника Драганом Илић разговарао о могућности јачања свеукупне сарадње Руске Федерације и Градишке.

„Упознали смо  амбасадора Калабухова са нашим географским положајем и потенцијалима за инвестирање и развој привреде, а све у циљу развоја међусобне сарадње на привредном и економском плану, али и другим областима“, навела је Илићева.

М.Малешевић

У наставку погледајте интервију са господином Калабуховим.

Share With: