Дејановић: Од почетка противградне сезоне испаљене 684 ракате

Појава града и суградице 14. априла, дан прије званичног почетка сезоне одбране од града у Републици Српској, наговијестила је да ће ове године број испаљених протиградних ракета и дана са дејствима Противградне превентиве, бити изнад вишегодишњег просјека.

Директор Противградне превентиве Републике Српске Тихомир Дејановић рекао је да је за само мјесец и по дана скоро па достигнут просјечан број дејстава и испаљених противградних ракета.

„У претходних 20 година Противградна превентива просјечно је по сезони имала 22 дана са дејствима, а просјек испаљених ракета је око 700. Од почетка ове сезоне дејствовано је током 17 дана а испаљене су 684 противградне ракете. Процеси временске нестабилности су били интензивни што не чуди када имамо оволику количину падавина, јер су висока влажност атмосфере и подизање температуре два основна фактора која утичу на појаву градоносне облачности “, навео је Дејановић.

Са појавом топлијег времена, а након обилних падавина које су забиљежене у мају, у јуну сигурно можемо очекивати нестабилчан период са честим временским непогодама и градом.

Дејановић је истакао да су тренутне веременске прилике најсличније периоду након великих поплава 2014. године, а када су градоносни облаци, који су се појавили изнад Лоњског поља у Хрватској, прошли сјеверним дијелом Републике Српске, од Козарске Дубице до Бијељине.

„Тада је испаљено око 200 противградних ракета, а лед величине тениских лоптица начино је велику штету материјелним добрима“, подсјетио је Дејановић.

Дејновић ипак тврди да је Противградна превентива спремна, те да ће имати довољно ракета за сезону.

„Тренутно је у магацину 500 ракета, очекује се да ће током јуна на располагању бити још 1.320“, додао је Дејановић.

Сезона одбране од града у Републици Српској завршава се 15. октобра, а с обзиром да од 15. априла нису забиљежене веће штете од града рад Противградне превентиве може се оцијенити као успијешан.

М.Малешевић

 

Share With: