Данас сахрана књижевника Панте Стевића

Књижевник Панто Стевић који је након краће болести преминуо 7. марта у 87. години биће сахрањен  данас у 13 часова на Новом гробљу у Бањалуци.

„С тугом вас обавјештавамо да нас је напустио наш уважени члан. Нека му је вјечна слава и хвала, а породици и пријатељима искрено саучешће!“, саопштено је из Удружења књижевника Републике Српске.

Панто Стевић је рођен 1937. године у Грбавцима. Написао је неколико десетина књига поезије и прозе и стручних радова. Добитник је више награда и признања, од којих: „Кочићево перо“ (2007), награда „Станко Ракита“ (најбоља књига за дјецу 2008), Ђурђевдански фестивал (прва награда 1999), Повеља за књижевно дјело и многе друге.

Уврштен  је у школску лектиру и уџбенике за основну школу у Републици Српској, те у више зборника и антологија.

Био је члан је Удружења књижевника Републике Српске, Босне и Херцеговине и Србије. Радио је као учитељ, наставник и професор у основним и средњим школама у Рибнику, Приједору и Бањалуци.

Панто Стевић је 2018. године, лично, Народној библиотеци у Градишци поклонио двије стотине књига (у питању су ауторске књиге). Треба истакнути и то да је стотину књига, по жељи господина Стевића, добило статус ЛЕГАТА 17. фебруара 2018. године, а преосталих стотину је усмјерено на кориштење у дјечије и одјељење за одрасле.

Share With: