ПУ Градишка: Стање безбједности у првих девет мјесеци ове године задовољавајуће

На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка у првих девет мјесеци ове године евидентирано 287 кривичних дјела, што је за 11 дјела мање у односу на исти период 2022. године, а укупно је расвијетљено 269 кривичних дјела или 93,4 одсто, изјавио је начелник ове управе Слободан Торбица.

 

Он је исткао да је у први девет мјесеци 2023. године евидентирано 308 нарушавања јавног реда и мира што је за осам нарушавања више у односу на исти период претходне године.

 

„У посматраном периоду повећан је број евидентираних саобраћајних незгода са 475 на 495, а  евидентирано је осам саобраћајних незгода у којој је девет лица смртно страдало. У истом периоду претходне године евидентиран је исти број саобраћајних незгода  у којима је осам лица смртно страдало“, навео је Торбица..

 

Према његовим ријечима у првих девет мјесеци текуће године евидентиран је 61 мигрант а у истом периоду 2022. године евидентирано је 1.135 миграната, али није било евидентираних кривичних дјела и прекршаја почињених од стране миграната, као ни на штету истих.

„Сагледавајући статистичке показатеље по свим параметрима, стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка се може оцијенити као задовољавајуће“, закључио је Торбица.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције ПУ Градишка Бојан Мишетић  навео није да је од евидентираних 287 кривичних дјела, 249 из области општег криминалитета, седам из области привредног криминалитета и 15 кривичних дјела из области безбједности саобраћаја.

Oперативним радом полицијских службеника откривено је 16 кривичних дјела и 20 прекршаја у вези злоупотребе опојних дрога.

„У првих девет мјесеци Полицијски службеници полицијске управе Градишка су одузели сљедеће количине опојних дрога: кокаина 23,95 грама, марихуане 86,04 грама, амфетамина 15,52 грама и 151 стабљику канабиса“, навео је Мишетић.

Према његовим ријечима, у току извјештајног периода спроведене су четири оперативне акције,  од којих су акције кодног назива „Армагедон“ и „Wolf“ биле усмјерене на спрјечавање злоупотребе опојних дрога, а приликом којих је пронађена илегална лабораторија за производњу опојне дроге „сканк“.

„У акцији кодног назива „Никотин“, која је усмјерена на  сузбијање кривичних дјела недопуштен промет акцизних производа, одузето је више кутија различитих цигарета и већа количина дувана. Оперативна акција кодног назива „Видра“ била је усмјерена на расвјетљавање више кривичних дјела имовинског криминалитета. У наведеним акцијама лишено је слободе шест лица“, додао је Мишетић

Начелник Одјељења полиције ПУ Градишка Дејан Трифковић  је истакао да су у извјештајном периоду евидентирана 374 прекршаја из области јавног реда и мира, пет више у односу на исти период претходне године, а који су санкционисани са подношењем 53 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 328 прекршајних налога.  Прекршаје је починило 407 лица, међу којима је 118 повратника и 9 малољетника.

Трифковић је навео да је од укупно евидентираних 495 саобраћајних незгода, 131 незгода била саса посљедицама по лица, а 364 са материјалном штетом.

„Девет лица је смртно страдало што је више за 1 лице у односу на исти период претходне године када је 8 лица смртно страдало, 24 лица су тешко повријеђена, што је за 4 лица мање, а исто као и претходне године лакше је повријеђено 131 лице“, навео је Трифковић.

Укупно је евидентирано 7.545 прекршаја из области безбједности саобраћаја, подешено је 153 захтјева за покретање прекршајног поступка и издато је 6.717 прекршајних налога.

Из саобраћаја је искључено 1.219 возача, од код којих 1.055 због вожње под утицајем алкохола. Такође, из саобраћаја је искључено и 304 возила.

М.М.

Share With: