Миљковић: Завичајни писци и дјела важни за очувању културне баштине (ФОТО, ВИДЕО)

У оквиру кампање “Дани медијске и информацијске писмености” Народна библиотека Градишка у сарадњи са Радио-телевизијом Градишка организовала је данас округли сто посвећен завичајним писцима.

Ученицима Гимназије Градишка представљена је завичајна збирка библиотеке, завичајни писци и њихова улога у очувању културне баштине, језика и писма.

Директорица Народне библиотеке Градишка Сњежана Миљковић навела је да је завичајна збирка изузетно важна за очување вриједности културне баштине  на подручју одређеног локалитета. „Ми имамо богату завичајну збирку и велики број завичајних писаца. То су дјела књижевника који су рођени на подручју Градишке или су писали о крају из којег потичу. Библиотека често организује књижевне вечери и друге догађаје посвећене завичајним писцима“, рекла је Миљковић.

Директор Радио-телевизије Градишка Рајко Ромић навео је да је улога медија па тако и јавног предузећа Радио-телевизија Градишка да производе различите програмске садржаје, посебно образовни и документарни програм.

Ромић је нагласио да су након успјешног циклуса емисија из књижевности започели снимање новог телевизијског серијала под називом „Баштина завичајних стваралаца“ у којем ће бити обухваћено више завичајних писаца Козаре, Поткозарја и Крајине.

„Циљ је да сачувамо од заборава писану ријеч и дјела завичајних стваралаца, а самим тим и писменост. У току седмице медијске писмености, РТВГ на више начина даје допринос очувању медијске писмености. На томе ћемо радити и у наредном периоду, у сарадњи са другим установама и предузећима“, појаснио је Ромић.

Библиотекар Завичајног одјељења Милена Грбић нагласила је да Завичајно одјељење прикупља грађу која се тематском и ауторском дјелатношћу веже за Градишку, њене становнике и околину.

„Садржај је разнолик. Поред монографске публикације прикупљамо не књижну грађу, серијске публикације, рукописну грађу у легатима и фотографску грађу. Имамо преко 2 600 јединствених наслова и више од 4 200 примјерака заједно са легатима породице Чубриловић, Цвјетка Буловића, Родољуба Ољаче и Панте Стевића уз два фонда књига: Радане Виле Станишљевић и Миле Баврлића“, навела је Грбићева.

Професор српског језика и књижевности Снежана Гајевић навела је да је читање једини начин да се његује језик и језичка култура, писмена и усмена.

„Књиге су једини полигон за говорну културу  која је важна и због лијепог и због  јасног изражавања. Бранко Ћопић и  Петар Кочић су наши амблеми, врсни писци који су запостављени данас, док завичајни писци Градишке нису заступљени у средњој школи. Они су важни, ако не због књижевних домета онда због историјских тема које обрађују“, појаснила је Гајевићева.

У новом телевизијском серијалу под називом „Баштина завичајних стваралаца“ РТВГ-а биће обухваћено стваралаштво Бранка Ћопића, Петра Кочића, Младена Ољаче, Драгана Колунџије, Драгоје Лукића, Василија Карана, Стевке Козић Прерадовић, Панте Стевића и других писаца и историчара Козаре, Поткозарја и Крајине чија су дјела дио наше културне баштине.

Сарадници у реализацији поменутог програмског садржаја су установе које у опису своје дјелатности имају његовање културе, књижевности, традиције, историје, међу којима су Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Градишка, Народна библиотека Градишка, Завичајни музеј, школе и друге установе.

Регулаторна агенција за комуникацију спроводи кампању “Дани медијске и информацијске писмености”  у сарадњи са организацијама и институцијама које су активне у области медијске и информацијске писмености, од 19. до 29. октобра 2023. године.

С.С.Ц.

Share With: