Обиљежено двадесет година школског спорта

Свечаном академијом и панел дискусијом прошле седмице обиљежено је двадесет година школског спорта Републике Српске. Тим поводом гости јутарњег програма Радио-телевизије Градишка били су републички координатор Малих олимпијских игара Горица Билак Моцоња и магистар физичког васпитања и професор у градишкој Гимназији Марко Зец.

Истакли су да је годишњица обиљежена на високом нивоу и да је био циљ да се кроз два дана скрене пажња на важност школског спорта и стварање навике за вјежбање током цијелог живота.

Кроз панел дискусију, у којој су учествовали врхунски спортисти, указали су да управо они из школских клупа могу да достигну врхунске резултате .Такође је, поводом обиљежавања годишњице школског спорта, била и свечана академија у Банском двору.

„Министарство породице омладине и спорта се труди да укаже на значај школског спорта који није само такмичење већ обухвата многе друге вриједност“  рекла је Билак Моцоња.

Професор физичког васпитања у градишкој Гимназији каже да је физичко васпитање стуб школског спорта и темељ општег образовања и васпитања. Рекао је да су дјеца заинтересована за школски спорт, те да кроз школске секције се може додатно заокупити њихова пажња и да слободно вријеме употпуне на прави начин.

Билак Моцоња каже да има осам спортова и један од циљева школских спортова јесте да свако дијете пронађе нешто у чему је добро, јер је то база и основ за све.

Мале олимпијске игре Републике Српске су већ почеле, те у Бања Луци има 135 екипа у пет спортова.

Професор Зец је истакао да ће ове године такмичење у одбојци, рукомету, кошарци и фудбалу  бити нешто раније и да ће Мале олимпијске игре у Градишци почети у децембру.

Share With: