Зграда Музичке школе – важан историјски објекат у Градишци (ФОТО) (ВИДЕО)

У току је реконструкција једног од значајних историјских објеката у Градишци, у коме се већ двије деценије одвија основно музичко образовање.

Основна музичка школа „Бранко Смиљанић“ у овом објекту, старом готово цијели један вијек, ради од 2003. године. Велелепно здање, на најатрактивнијој локацији у граду, било је у власништву више имућних породица. Према расположивим подацима, о којима нам говори Бојан Вујчић, директор градишког Музеја, кућу је изградила породица Џинић, у вријеме када је грађен савскi кеј, од 1903. до 1906. године. „Раги-бег Џинић, најбогатији земљопосједник у БиХ, је на најљепшем мјесту, Корзу, саградио кућу која је, поред зграде Вијећнице и Хотела „Кајзер“, данас једини објекат преостао из тог периода“, наглашава Вујчић. Даље сазнајемо да је прије Првог свјетског рата, у кући почела радити Агентура Пере Тодића, познате трговачке породице у овом крају. Насљедници Пере Тодића ће 1918. године купити кућу од сина Раги-бега Џинића и у њиховом власништву остаће наредну деценију. Сљедећи власник овог здања је обућар Владо Билбија, који у њој остаје до 1941. године, када бива протјеран у Србију. Након повратка, остаје му спрат објекта, а приземље куће му је, појашњава Вујчић, одузето национализацијом.  Касније ће у том дијелу пословати Народна банка, а онда и Катастар. У једном периоду, Катастар је упоредо радио са Основном музичком школом, која се у објекат усељава 2003. године. Неколико година касније, Катастар је измјештен на другу локацију, а просторије, које је требало у потпуности реновирати, доијељене су на коришћење Музичкој школи.

Комплетан објекат данас је у власништву Града, који се опредијелио да објекат, стављен на располагање Основној музичкој школи „Бранко Смиљанић“, у потпуности реконструише. Директор Школе Иван Ристић каже да се тренутно ради на санацији крова, а касније ће услиједити  постављање фасаде. Од унутрашњих радова, најзначајнијима сматра опремање сале, али и оспособљаваље система гријања у свим просторијама, те замјену подова.

Музичко образовање на подручју Градишке датира од половине прошлог вијека, захваљујући музичком педагогу Бранку Смиљанићу који је,  у том периоду, са породицом дошао у Градишку.  Бранко је предавао виолину, а његова супруга Татјана клавир и солфеђо. На жалост, породица Смиљанић, чија је ћерка уважена београдска примадона Радмила Смиљанић, није се дуго задржала у Градишци, али је Школа, у част зачетника музичког образовања на овом подручју, понијела његово име. Музичко образовање ученика затим се наставља кроз рад Подручног одјељења бањалучке Музичке школе, у просторијама Народног универзитета, а онда и ОШ „Браћа Рибар“, све до 2002. године када је основана ОМШ „Бранко Смињанић, која ће годину касније уселити у данашње просторије и почети са радом.

У протекле двије деценије, Школа се развија и остварује запажене резултате. „Прве године уписали смо 120 ученика, данас образујемо двјесто ученика више. Поред клавира, хармонике и гитаре, отворили смо одсјеке виолине, флауте, виолончела, соло пјевања, кларинета, саксофона“, додаје Ристић. Резултати рада ове установе постали су препознатљиви како на домаћој, тако и међународној свеци.  Уназад неколико година, по броју освојених награда ученика на републичком нивоу, градишка Музичка школа је друга, одмах иза бањалучке Школе „Владо Милошевић“.

Сања Т.

Share With: