Top lista

Top lista za 10.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Zeničanin: Gradiška će prva u okruženju imati sistem daljinskog mjerenja potrošnje vode

Komunalno preduzeće „Vodovod“ Gradiška će u narednih dva mjeseca, u saradnji sa kompanijom „M:tel“, realizovati pilot projekat ugradnje sistema za daljinsko očitavanje mjerenja potrošnje vode, čime će biti prvo vodovodno preduzeće u Republici Srpskoj i BiH koje će koriostiti ovaj sistem, rekao je direktor ovog preduzeća Sandro Zeničanin, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške.

Zeničanin je pojasnio da je riječ o ugradnji najnovije digitalne tehnologije i ultrazvučnih vodomjera sa kojih će se podaci o potrošnji putem mrežne infrastruikture „M:tel“-a direktno prenositi u računarski centra „Vodovoda“.

„Neće više biti potrebe da kontrolori obilaze teren, nego će se svi podaci o potrošnji putem senzora prenositi u računarski centar. Senzori u vodomjeru imaju mogućnost i da upozoravaju na neuobičajenu potrošnju, tako da se na vrijeme o tome mogu informisati i korisnici, koji će takođe imati mogućnost elektronskog pristupa svom mjernom instrumentu i da sami kontrolišu svoju potrošnju vode“, rekao je Zeničanin.

On je dodao da će pilot projektom biti obuhvaćeno 412 domaćinstava u mjernoj zoni u mjesnoj zajednici Brestovčina, te da je u planu da se u saradnji sa međunarodnim partnerima obezbjede sredstava da ovim sistemom bude obuhvaćeno cijelo područje gradske urbane zone i veća naseljena mjesta na području Gradiške.

Zeničanin je naveo da je na vodoizvorištu u Žeravici u završnoj fazi izgradnja još jednog bunara, za čiju izgradnju je „Vodovod“ putem MEG projekta dobio donaciju od oko 350.000 KM.

„Očekujemo da će u narednih 15 dana svi poslovi biti završeni. Kapacitet bunara je preko 80 litara u sekundi, što je i više nego što smo očekivali, a voda je izuzetnog kvaliteta. Izgradnjom ovog bunara stvorićemo preduslove da možemo dalje širiti vodovodnu mrežu na cijelo područje Gradiške, što je i bio cilj“, dodao je Zeničanin.

On je naglasio da su putem MEG projekta obezbjeđena i donatorska sredstva od 280.000 KM za izgradnju vodovoda u mjesnoj zajednici Sovjak, koji će danas biti pušten u upotrebu.

„Projekat je završen, izgrađeno je 15,1 kilometar vodovodne mreže i jedna pumpna stanica, a obezbjediće vodu za oko 100 domaćinstava u ovoj mjesnoj zajednici koja jedina u ovom djelu Potkozarja nije bila obuhvaćena vodovodnom mrežom“, naveo je Zeničanin.

On je dodao da je do kraja godine planirana izgradnja vodovoda i u drugim mjesnim zajednicama, a prve su na rednu Gašnica i Orahova, gdje su sredstva za izgradnju vodovoda za oko 2.000 domaćinstava obezbjeđena putem donacije Češke razvojne agencije u iznosu od 1,7 miliona KM.

„Tenderska procedura za izbor izvođača radova je pri samom kraju i nadamo se da ćemo i ovaj projekat moći da završimo u toku ove godine“, istakao je Zeničanin.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini planiran je i nastavak širenja vodovodne mreže u Lijevču polju i izgradnja glavnog trasportnog vodovoda u mjesnim zajednicama Berek i Eelezagići.

Zeničanin je naveo da je trenutno vodovodnom mrežom pokriveno oko 82 odsto područja Gradiške i više od 17.000 korisnika.

Share With: