Top lista
Top lista za 01.02.2020.god.
Glasaj
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Završena berba jabuke

U većini gradiških voćnjaka prošle sedmice završena je berba jabuke. Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović, gostujući u programu Radio Gradiške, istakao je da je ova godina bila jedna od težih, ali da je većina voćara zadovoljna ovogodišnjim kvalitetom i prinosima.

„Prinosi jabuke, kod voćara koji su na vrijeme primjenili agrotehničke mjere i koji nisu imali štete od mraza i grada, u prosjeku iznose 45 tona po hektaru, a otkupna cijena prodate jabuke iznosila je od 45 do 55 feninga po kilogramu“, istakao je Dojčinović i dodao da su u odnosu na prošlu godinu prinosi manji za 30 odsto.

Dojčinović je rekao da, zbog ugovorenog izvoza za Rusku Federaciju i EU i velike potražnje uzrokovane manjom proizvodnjom voća u zemljama EU, jabuke neće biti dovoljno ni za domaće tržište.

Zbog skupe proizvodnje i nezaštićenog tržišta mnogi voćari odustaju od proizvodnje.“Prošle godine oko 20 odsto voćara u Republici Srpskoj napustilo je proizvodnju, a očekivati je da će i sledeće godine taj trend biti nastavljen“, rekao je Dojčinović i dodao da se godišnje u Srpskoj podigne oko 10 hektara zasada voća, a prozvodnja se ugasi na 20 do 30 hektara.

On je istakao da očekuju podršku resornog Ministarstva i najavio da će voćari tražiti da premija za proizvedeno i prodato voće bude 10, umjesto dosadašnjih 7 feninga po kilogramu.

Share With: