Top lista

Top lista za 06.06.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Završena berba jabuke

U većini gradiških voćnjaka prošle sedmice završena je berba jabuke. Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović, gostujući u programu Radio Gradiške, istakao je da je ova godina bila jedna od težih, ali da je većina voćara zadovoljna ovogodišnjim kvalitetom i prinosima.

„Prinosi jabuke, kod voćara koji su na vrijeme primjenili agrotehničke mjere i koji nisu imali štete od mraza i grada, u prosjeku iznose 45 tona po hektaru, a otkupna cijena prodate jabuke iznosila je od 45 do 55 feninga po kilogramu“, istakao je Dojčinović i dodao da su u odnosu na prošlu godinu prinosi manji za 30 odsto.

Dojčinović je rekao da, zbog ugovorenog izvoza za Rusku Federaciju i EU i velike potražnje uzrokovane manjom proizvodnjom voća u zemljama EU, jabuke neće biti dovoljno ni za domaće tržište.

Zbog skupe proizvodnje i nezaštićenog tržišta mnogi voćari odustaju od proizvodnje.“Prošle godine oko 20 odsto voćara u Republici Srpskoj napustilo je proizvodnju, a očekivati je da će i sledeće godine taj trend biti nastavljen“, rekao je Dojčinović i dodao da se godišnje u Srpskoj podigne oko 10 hektara zasada voća, a prozvodnja se ugasi na 20 do 30 hektara.

On je istakao da očekuju podršku resornog Ministarstva i najavio da će voćari tražiti da premija za proizvedeno i prodato voće bude 10, umjesto dosadašnjih 7 feninga po kilogramu.

Share With: