Zavičajni muzej sa dvije manifestacije učestvuje u programu „Gradiške jeseni“

U okviru programa „Gradiške jeseni 2019. godine“ u Zavičajnom muzeju Gradiška sutra će u 13 časova biti otvorena izložba „Sveti Sava Srpski“ autora doktora Andreja Vujnovića.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška, Bojan Vujinović rekao je gostujući u  programu Radio Gradiške da je riječ o interesantnoj izložbi s obzirom da Srpska pravoslavna crkva u 2019. godini praznuje 800 godina od svoje samostalnosti.

On je naveo da će na ovoj izložbi koju je priredio Istorijski muzej Srbije posjetioci imati priliku da prvi put pogledaju relikvije Svetog Save, određena dokumenta, kopije fresaka, lične i druge predmete.

„Priča o Svetom Savi je nešto poznato i dobro utkano u naš narod. On je najslavnija ličnost srpskog naroda koji je radio na prosvjetiteljstvu i samostalnosti Srpske pravoslavne crkve kao i na diplomatskim vezama“, rekao je Vujinović i dodao da će izložbu pratiti monografija o Svetom Savi.

On je naveo da će izložba biti otvorena tri sedmice, za sve posjetioce kao i za učenike osnovnih i srednjih škola.

Vujinović je naglasio da Zavičajni muzej i Kulturni centar Gradiška u saradnji sa Gradom Gradiška, kabinetom gradonačelnika i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske treći put organizuju manifestaciju „Dan starih zanata, viteštva i tradicije“ koja će biti održana u petak, 20. septembra, od 11 do 14 časova na platou Kulturnog centra i u gradskom parku.

„Želimo da otrgnemo od zaborava stare zanate i vrijednosti na kojima su druga pa i naše društvo počivalo i da prikažemo kako je viteštvo izgledalo i šta je sve krasilo viteza“, rekao je Vujinović.

Na platou ispred Kulturnog centra u petak će biti prezentovani stari zanati, a predviđen je i nastup etno grupe „Iva“. U viteškom selu u gradskom parku biće organizovan raznovrstan program u kojem će učestvovati vitezovi Udruženja „Rusag“, glumci Dječijeg pozorišta Republike Srpske, konjički klub „Posavko“, Sportski kreativni centar „Kids“ iz Banjaluke, Udruženje „Most“ Gradiška, gradiški lovci, KUD „Kolovit“ i drugi učesnici.

Svečano otvaranje manifestacije „Dan starih zanata, viteštva i tradicije“ je u 12 časova.

Share With: