Заштита дјеце у саобраћају поводом почетка школске године

Министарство унутрашњих послова Републике Српске реализује републичку акцију „Заштитимо дјецу у саобраћају“са циљем да се обезбиједи што сигурније учешће дјеце у саобраћају, имајући у виду њихово појачано присуство на путевима од 1. септембра. За одређени број дјеце то значи и прво самостално учествовање у саобраћају.

Како се наводи у саопштењу, у оквиру акције припадници МУП – а Републике Српске спровешће низ активности.

„У првој фази поменутих активности, прије самог почетка наставе

службеници ће обићи све школе с циљем планирања појачане контроле у близини школа с обзиром на вријеме извођења наставе и највећег присуства дјеце на путу од куће до школе и у повратку, те када су одмори и паузе. У овој фази полицијски службеници ће евидентирати најпогодније трасе кретања дјеце из удаљенијих подручја до школа, иницирати код надлежних институција да се обезбиједи проходност свих пјешачких зона на путевима до школа, те постављање физичких баријера за спречавање директног изласка дјеце из школских дворишта на коловоз.  “, истакнуто је у саопштењу.

„Друга врста активности реализоваће се у првој половини септембра, када ће бити одржана предавања у основним школама како би се најмлађи упознали са основним правилима безбједног учешћа у саобраћају, нарочито пјешака и бициклиста. Такође, већ формиране школске патроле биће стављене у функцију, а полицијски службеници ће иницирати формирање нових у школама у којима већ нису оформљене“ наводи се у саопштењу.

Током септембра, а по потреби и дуже, у урбаним зонама и близини школских објеката биће појачано присуство и рад полицијских службеника који ће вршити регулисање саобраћаја у близини школа и омогућавати безбједан прелазак улице за најмлађе ученике, појачано радити на евидентирању и санкционисању прекршаја непрописног паркирања у зонама школа и у пјешачким зонама, аутобуским стајалиштима, као и зонама пјешачких прелаза, те прекршаја однос возач – пјешак и непрописног кретања бициклиста по површинама намијењеним за кретање пјешака.

Полицијски службеници ће вршити појачану контролу возила која врше организовани превоз дјеце, а она возила која својим стањем одају сумњу да су технички неисправна биће упућена на ванредни технички преглед.

Акција „Заштитимо дјецу у саобраћају“ трајаће до 29. септембра.

Share With:
Open

close button