За образовање 5 милиона КМ: Стимулишу младе да остану у Градишки (ФОТО)

Да би зауставили процес одласка младих из своје средине, градска управа у Градишки усвојила је више програма којим помажу предшколске установе, основне и средње школе те стимулишу студенте и младе предузетнике.

Бројни су програми и примјери који потврђују опредијељеност града на Сави да, у коначници, обезбиједи економски развој и друштвени напредак на градитељским темељима младих.

Градска управа Градишка за подршку вртићима и школама издваја 10 одсто буџета, што за 2023. годину износи приближно пет милиона КМ. Од тога 2,8 милиона КМ намијењено је Јавној предшколској установи „Лепа Радић“. За материјалне трошкове школа резервисано је 600.000 КМ, за превоз средњошколаца 170.000 КМ, за стипендије 220.000 КМ…

Ученици генерације
На прошлонедјељном пријему ученика генерације и вуковаца основних и средњих школа, градоначелник Градишке Зоран Аџић казао је да је образовање најзначајнија инвестиција.

– Улагање у образовање, помоћ младим кроз пројекте, подстицање запошљавања, наше је опредјељење и обавеза. То је принцип који у пракси даје добре резултате. Зато сваке године повећавамо буџетске ставке за различите видове помоћи и стимулисања младих, почев од ученика, студената до стручњака дефицитарних и перспективних струка – казао је Аџић за Српскаинфо.

Више пројеката одобрено је за младе информатичаре и покретање бизниса у тој области. Годишње, у ову сврху, Град Градишка уз подршку међународних организација издваја 200.000 КМ.

Градска управа је, трећином трошкова, помогла набавку машина и опреме за 38 предузећа и самосталних предузетника. Већину чине млади, што је за локалну управу веома важан податак. Укупна вриједност набављене опреме је 844.000 КМ, а градска управа Градишка, из Програма подршке развоју предузетништва за прошлу годину, у томе је учествовала са 250.000 КМ.

Половина се односи на самосталне предузетнике, потом мала и средња предузећа, агенције регистроване у прошлој години те за самозапошљавање. Они се баве широким спектром дјелатности. То су прерада метала, дрвета, текстилна индустрија, пољопривреда, занатство, услужне дјелатности…

Подстицаји
За подстицаје из Градског буџета пријавило се 50 малих и средњих предузећа, а њих 38 је испунило услове. Добили су новчане подстицаје за набавку машина, информатичке опреме, модернизацију и проширење производње.

– Наше опредјељење је помоћ малим и средњим предузећима и предузетницима приликом набавке опреме. То је корак ка побољшању њихове технолошке опремљености и стабилнијег пословања. Крајњи циљ је запошљавање и осавремењавање рада – казао је Зоран Аџић, градоначелник Градишке.

Подршку за унапредјење рада Градска управа пружила је и Николи Павловићу, самосталном предузетнику из Машића, који већ неколико година успјешно послује у сфери информационих технологија. Он ће, како је навео, новчани подстицај искористити за набавку опреме.

– Радим за предузећа у свијету. Тамо су у нама препознали знање и успјех. Сада нам је опрема приоритетна. Ове године утрошили смо 25.000 КМ, а помоћ Града је од пресудне важности – казао нам је Павловић.

Његова агенција запошљава информатичаре из шест општина и градова Републике Српске.

Сасвим је сигурно да иницијативе наших предузетника, понајвише младих, каже градишки градоначелник Зоран Аџић, много значе за локалну управу и за цијелу Градишку.

– Константно подржавамо привредни развој и по томе смо препознати и код међународне заједнице, код наших иностраних партнера. Ми смо раније усвојили високе стандарде у пословању, по томе постали лидери у региону. Сада желимо још боље, квалитетније да надоградимо свој пословни амбијент – изјавио је Аџић.

Млади предузетници такође, наглашавају у локалној управи, бројним иницијативама, радом, одлучношћу да своју производњу, у технолошком смислу, приближе европским и свјетским стандардима, чине велики напредак и помажу развој властите средине. Овдје, конкретним и стимулативним пројектима, подржавају и младе у селу и пољопривреди, туризму, друштвеном сектору. Млади су, такође, у овој средини, добили шансу да у јавним предузећима и установама креирају живот у својој средини, градећи тиме Градишку и Републику Српску.

Награде и стипендије најбољима
Новчане награде на пријему у градској управи уручене су најбољим основцима и средњошколцима.

На овом списку су ученици генерације седам основних школа (Драгана Турјачанин, Лука Мирнић, Јана Бјелић, Бојана Цвијић, Дајана Борјановић, Ранко Михаљчић и Милана Сладојевић). Награђени су и ученици генерације три средње школе – Ана Марјановић (Гимназија), Санди Чолпа (Техничка школа), Дијана Грбић (Средња стручна и техничка школа ИИИ степен) и Дејан Пилиповић (Средња стручна и техничка школа ИВ степен).

Градска управа, у овој години, стипендира 110 студената, а стипендије су са 120 повећане на 150 КМ. Драгана Илић, замјеник градоначелника Градишке наглашава да стипендирањем Градишка гради своју будућност.

– Улажемо у младе, будуће кадрове, у нову генерацију стручњака. Надам се да ће се они, након завршетка школовања, вратити се у Градишку и оправдати наша очекивања – казала је Драгана Илић, образлажући дугогодишњу праксу стипендирања студената, са којима су и ове године потписали уговоре.

Међу њима су Бобан Илинчић, студент Академије уметности у Бањалуци, Марија Зјајић, студент Електротехничког факултета у Бањалуци, Адријана Кољанин, студент на Факултету техничких наука у Новом Саду, Ивана Керановић, студент Медицинског факултета у Бањалуци…

Право на стипендије у Градишки имају редовни студенти на јавним факултетима који су остварили минималан просек од 8,00.

Извор: Милан Пилиповић / srpskainfo.com

Share With: