Za nabavku opreme zdravstvenim ustanovama 3,7 miliona KM

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potpisao je danas u Banjaluci sporazum o raspodjeli donatorskih sredstava Savjeta ministara za pet zdravstvenih ustanova u Srpskoj za nabavku opreme ukupne vrijednosti 3,7 miliona KM.

Šeranić je rekao da su sredstva namijenjena za nabavku magnetne rezonance za bolnicu „Sveti vračevi“ u Bijeljini, za nabavku po jednog CT aparata za bolnice u Gradišci i u Nevesinju, zatim aparata za ultrazvučno razbijanje kamenca u bubregu i mokraćnim kanalima za Bolnicu „Srbija“ u Istočnom Sarajevu i za novi digitalni RTG aparat za Dom zdravlja u Banjaluci.

On je izjavio novinarima da su ovim sporazumima zdravstvene ustanove dobile mogućnost da nabave vrlo vrijednu opremu na osnovu finansiranja Vlade Srpske, a shodno doznačenim sredstvima Savjeta ministara.

„Ovo su bili zahtjevi zdravstvenih ustanova koje smo bili u prilici da obradimo u prošloj godini i cijenili smo shodno prioritetima i potrebama koje imaju te ustanove za opremom. Ovim sprazumom smo regulisali prava i obaveze u realizaciji aktivnosti“, naveo je Šeranić nakon potpisivanja sporazuma.

Šeranić je naglasio da će ove ustanove imati obavezu da sprovedu postupak javne nabavke, da izaberu dobavljača i nakon potpisanog ugovora da doznače informaciju prema Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite kako bi im bila doznačena sredstva za plaćanje nabavke, a potom, nakon stavljanja opreme u funkciju, da obavijeste Ministarstvo putem završnog izvještaja.

„To će poboljšati kvalitet zdravstvene zaštite szanovnika i pacijenata u mjestima gdje se ove zdravstvene ustanove nalaze. Idemo dalje u cilju standardizacije što je moguće više sa stanovišta procedure i opreme zdravstvene zaštite kod naših stanovnika u cijeloj Srpskoj. Za ovo vežem i aktivnosti na završetku rekonstrukcije i na dogradnji bolnice u Foči i Zvorniku, te izgradnji nove bolnice u Doboju“, rekao je Šeranić.

On je dodao da su u fokusu svi dijelovi Republike Srpske, i primarana i sekundarna zdravstvena zaštita, a uloga Vlade i Ministarstva je da pomogne da zdravstveni sistem može adekvatno, kvalitetno i efikasno da funkcioniše i pruži bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu stanovništvu.

Direktor bijeljinske bolnice „Sveti vračevi“ Zlatko Maksimović rekao je da je ovo veliki dan za ovu ustanovu i za opštine koje joj gravitiraju, ali i za široki region, ističući da je ovim obezbijeđeno 1,7 miliona KM za kupovinu magnetne rezonance.

„Imamo magnetnu rezonancu koja je stara više od 11 godina i koja je u posljednje vrijeme često u kvaru, tako da ćemo ovim povećati stepen zadovoljstva naših korisnika usluga. Zdravstvenu zaštitu dižemo na viši nivo“, istakao je Maksimović.

Direktor bolnice u Nevesinju Velibor Milivojević rekao je da je ova bolnica imala „peh“ da se sa pojavom virusa korona pokvari CT aparat, te su zbog toga bili prinuđeni da pacijente izlažu većem trudu, a zdravstenu ustanovu finansijskim poteškoćama.

„Sa ovom vrijednom donacijom osavremenićemo našu opremu, vratićemo se na naše ranije puteve i povećati obim pruženih usluga, te obezbijediti finansijsku konsolidaciju ove bolnice. Pacijenti će dobiti dobru i pouzdanu zdravstvenu zaštitu“, rekao je Milivojević.

Srna

Share With: