За кубни метар потребно 150 КМ: Скупља набавка, резање и цијепање огревног дрвета (Фото)

Шумари и други добављачи почели су испоруку огревног дрвета за пензионере у Лијевчу и Поткозарју. Рачуница показује да кубни метар ове сезоне кошта 150 КМ а то је знатно скупље него прошле године.

Трупци су 120 КМ, резање девет, цијепање десет, уношење десет КМ. Прошле године ове услуге су биле јетиње, у просјеку су износиле по осам КМ за резање, цијепање и уношење а 2021. године коштало је од четири до пет марака.

-Има посла, мада не довољно. Народ још оклијева, калкулише, нада се да би дрво могло појефтинити, али нису прилике да ће тако бити – кажу Љубомир Свитлица и Милан Чолић из Градишке. Они су пензионери али режу дрво.

-Пензија није довољна, зато морамо радити. За нас нема одмора. Режемо дрво другима а ни ми се још нисмо обезбиједили огревом. Надамо се да ћемо зарадити па онда у набавку – објаснили су нам Свитлица и Чолић своју материјалну ситуацију.

Карактеристично је да се, због све скупљег огревног дрвета, многи становници у љевчанском крају опредјељују за друге методе гријања, помоћу струје, водених пумпи, пелета или централног гријања. Цијене огревног дрвета и услуга резања, цијепања и уношења али и ложење, одвраћају од традиционалног начина гријања.

Извор: Милан Пилиповић / srpskainfo.com

Share With: