Top lista

Top lista za 08.08.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Vrhovac: Zajednički ulažemo napore da sačuvamo privredu i radna mjesta

Privrednici se u posljednih par mjeseci suočavaju sa novim izazovima poslovanja, kako u uslovima pandemije virusa korona i smanjene potrošnje da zadrže nivo proizvodnje i očuvaju radna mjesta, izjavila je član Upravnog odbora Privredne komore Republike Srpske Milena Vrhovac, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške.

Vrhovac, koja je direktor i suvlasnik preduzeća za proizvodnju stolova i stolica „Bor“ Gradiška, rekla je da je u prvih šest mjeseci ove godine proizvodnja ovog preduzeća opala za 50 odsto, obzirom da 80 odsto proizvodnje izvoze na inostrano tržište, gdje su zbog pandemije virusa korona bili zatvoreni saloni namještaja, ali da i pored poteškoća nisu otpustili nijednog od svojih 30 radnika.

Ona je istakla da je Privredna komora Republike Srpske odigrala značajnu ulogu u kreiranju mjera podrške koje je u cilju ublažavanja posljedica pandemije vrirusa korona donosila Vlada Republike Srpske.

„Zajednički ulažemo napore da očuvamo radna mjesta i stanje barem ovakvo kakvo je sada, a ono i sada nije zadovoljavajuće. Svi privrednici su u problemu jer više nema narudžbi za dva mjeseca unaprijed, nego iz sedmice u sedmicu, što stvara neizvjesnost u poslovanju“, zaključila je Vrhovac.

Ona kaže da su drvoprerađivači na području Gradiške krajem prošle godine bili u situaciji da imaju više narudžbi nego što mogu da priozvedu, zbog čega je većina planirala proširivanje proizvodnje, ali da je u trenutnoj situaciiji za to potrebna veća podrška domaćim investitorima.

Vrhovac je naglasila da privrednici moraju sami da iniciraju prijedloge i sugestije za poboljšanje poslovnog ambijenta i rješavanja problema u privredi prema Privrednoj komori, koja će to predožiti Vladi Republike Srpske i tražiti donošenje mjera podrške.

Ona je konstatovala da su dosadašnje mjere Vlade pomogle očuvanju proizvodnje i radnih mjesta u Republici Srpskoj.

„Moramo da pogledamo i oko sebe. Svugdje u svijetu su isti problemi. U Njemačkoj, Austriji, Americi, otpuštaju se na hiljade radnika i pored ekonomske moći ovih zemalja. Suština priče je da sami sebi možemo najviše da pomognemo ako kupujemo domaće proizvode i tako čuvamo svoju privredu i radna mjesta“, naglasila je Vrhovac.

Govoreći o radu Savjeta mjesne zajednice Kozinci, čiji je član, Vrhovac je istakla da se građani moraju više uključivati u aktivnosti kreiranja boljih uslova života u svom mjestu, navodeći da su Kozinci mjesna zajednica u kojoj se broj stanovnika povećava i gdje posluje 20 privrednih subjekata koji zapošljavaju 380 radnika.

Share With: