„Vodovod“ nastavlja sa realizacijom kapitalnih projekata

Savjet ministara BiH, kao poslednji viši nivo vlasti, prihvatio je 23. jula donaciju vlada Njemačke i Švajcarske u iznosu od 14,3 miliona evra za relizaciju prve faze projekta rekonstrukcije i proširenja kanalizacione mreže i izgradnje prečistača otpadnih voda na području Gradiške, čime su se stvorili formalni uslovi za nastavak projektnih aktivnosti.

Direktor komunalnog preduzeća „Vodovod“ Gradiška Sandro Zeničanin rekao je, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške, da se na odobrenje Savjeta ministara BiH čekalo osam mjeseci, ali da je u međuvremenu realizovan niz zadataka koji su predviđeni projektom čija će vrijednost u prvoj fazi, uz donaciju Vlade Republike Srpske, iznositi oko 30 miliona maraka.

Zeničanin je naveo da projekat u prvoj fazi predviđa potpunu rekonstrukciju postojeće kanalizacione mreže i izgradnju kanalizacije u prigradskim naseljima, sa akcentom na naselja u zaštitnoj zoni vodoizvorišta Žeravica, te izgradnju prečistača otpadnih voda.

 

On je istako da će do kraja septembra biti završeno čišćenje i snimanje, a nakon toga do kraja godine i urađen projekat rekonstrukcije postojeće kanalizacione mreže.

Zeničanin je naglasio da je Gradiška prvi grad u regionu  koji će ovako kapitalan projekat relizovati izključivo donatorskim sredstvima i bez kreditnih zaduženja, navodeći da će prva faza projekta biti završena do 2024. godine, a da će nakon toga biti stvoreni uslovi i za realizaciju druge faze za koju su takođe predviđena grantovska sredstva u visini od 22 miliona maraka.

„U drugoj fazi predviđena je izgradnja kanalizacione mreže u naseljima Kozinci, Bok Jankovac i Mačkovac, te u dijelu naselja Liskovac, Brestovčina i Rovine, ali i izgradnja decentralizovanog kanalizacioniog sistema u Novoj Topoli, Gornji Podgradcima i Orahovoj“, naveo je Zaničanin.

Govoreći o ostalim aktivnostima gradiškog Vodovoda, Zeničanin je rekao da je raspisan međunarodni tender za izgradnju vodovoda u naseljima Orahova i Gašnica, koji će biti finansiran donacijom Vlade Češke u iznosu većem od 1.500.000 KM.

„Prije dva dana raspisan je međunarodni tender za izbor izvođača radova koji će trajati tri sedmice, koliko će trajati i žalbeni rok nakon potpisivanja ugovora sa izvođačem, koji bi sa radovima mogao početi polovinom septembra mjeseca“, rekao je Zeničanin.

On je dodao da je i kroz MEG projekat obezbjeđeno više od 800.000 KM za izgradnju još jednog eksploatacionog bunara na vodoizvorištu u Žeravici, završetak izgradnje vodovoda u Sovjaku i izgradnju djela vodovodne i kanalizacione mreže u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli.

Zeničanin je pojasnio da se u narednih deset do petanest dana očekuje pokretanje tenderskih procedura i za ove projekte, čija bi realizacija tekođe mogla početi tokom septembra.

Share With: