Водостаји ријека у Републици Српској од јутрос у опадању, јутрошња временска прогноза нешто боља у односу на претходне показатеље

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао је данас састанку координационог тима Владе који има задатак да прати ситуацију у вези најављених обилних падавина и могућих поплава.

Представници Републичког хидрометеоролошког завода информисали су Владу да су сви водостаји ријека у Републици Српској од јутрос у опадању, те да је јутрошња временска прогноза нешто боља у односу на претходне показатеље.

Највише кише очекује се у сјеверозападном и сјеверном дијелу Републике Српске, у коме би у периоду од 12. до 15. маја могло пасти између 120 и 150 литара кише по метру квадратном.

С тим у вези очекује се раст водостаја свих ријека, а прије свега Уне и Сане.

На састанку је констатовано да су све републичке службе у приправности и сталној комуникацији, да су све локалне заједнице обавијештене и дужне да предузму мјере из своје надлежности у складу са републичким Планом одбране од поплава.

Становништво у сјеверном дијелу Републике Српске се упозорава на могућу појаву клизишта, па су начелници општина у том дијелу Републике дужни да на вријеме обавијесте и припреме становништво које се налази у зони клизишта.

Са састанка је поручено да нема мјеста паници, јер тренутна ситуација ни изблиза није као она из маја 2014. године, али су сви републички и локални органи дужни да поступају у складу са Планом одбране од поплава и да се ставе у стање приправности.

Share With: