Водостај Саве у порасту, али не пријети

Вишедневне кишне падавине нису узроковале проблеме на подручју Градишке. Водостај ријеке Саве је у порасту, али не пријети, бујични потоци су у коритима.

Припадници градског Одсјека Цивилне заштите обилазе подручја на којима иначе обилније падавине често узрокују поплаве. Стање је, истичу, под контролом. Одбрамбени савски насип није угрожен.

“Сава је у порасту, водостај је јутрос у 10 часова износио 492 цм. Очекујемо да ће ићи до 6 метара, у зависности од интензитета падавина, али не и веће проблеме”, каже Слободан Кнежевић, шеф Одсјека Цивилне заштите града Градишка.

У протекла 24 часа пало је нешто више од 7 л кише по квадратном метру, а у посљедњих 4-5 дана забиљежено је 57 литара по квадратном метру падавина.

Кишне падавине нису узроковале пораст бујичних потока и ријека у поткозарским селима, који често плаве путеве, пољопривредне површине и домаћинства.

У Цивилној заштити пратиће ситуацију у наредном периоду, када се падавине на овом подручју могу очекивати још који дан. Ипак, процјењују да ниво ријеке Саве, који сада расте у просјеку око 3 цм по сату, неће имати значајније вриједности.

Сања Т.

Share With: