Вода на магистрали, саобраћај кроз шуму: Недаће возача на путу од Козарске Дубице до Костајнице (ФОТО)

Осим поплављених кућа, имања, ораница и јавних површина, за становнике Козарске Дубице и Костајнице, највећи проблем представљају прекинуте путне комуникације.

На излазима из ова два града, вода се излила на магистрални пут. Према данашњој ситуацији, тешко је у скорашње вријеме очекивати нормализацију саобраћаја.

У Козарској Дубици, црна тачка је насељено мјесто Шпиља а у Костајници Улица Ранка Шипке.

За то вријеме, алтернативни правци су преко дубичких и костајничких села. Ради се о уским, макадамским и оштећеним путевима који су проблематични и за тракторе. На привременим обилазницама, много је ударних рупа а кретање веома отежано.

У селу Верија, гдје се мора пријећи пет километара, услови за вожњу су очајни. Возачи негодују, већином из Козарске Дубице и околине зато што у вријеме сваког пораста водостаја Уне, вода у Шпиљи се излије на цесту. Они сматрају да се тај проблем коначно мора ријешити, подизањем нивоа цесте, како би избјегли садашњу проблематику.

– Сада су сва села између Козарске Дубице и Костајнице практично изолована од свијета. Нема начина пружити медицинску помоћ, било коме. Ни хеликоптер нема гдје да слети а санитетско возило никуда не може проћи. Све је у Божијим рукама – казали су нам становници села Јохова, ба пола пута између Дубице и Костајнице, гдје је већина кућа данас поплављена.

Идентично рјешење неопходно је и на излазу из Костајнице као и у мјесту Гашница код Градишке, гдје такође Сава учестало угрожава путну дионицу у овом мјесту.

Иначе, саобраћај од Козарске Дубице до Градишке одвија се редовно, осим успорења у Орахови, због недавног одрона.

Српскаинфо

Милан Пилиповић

Share With: