Top lista

Top lista za 12.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Voćari da na vrijeme zaštite zasade od mraza

Tokom ove sedmice očekuje se jak mraz, pa je voćarima savjetovano da se na vrijeme pripreme, s obzirom na to da se većina voćnih zasada nalazi u fazi početka ili punog cvjetanja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da se, prema informacijama dobijenim od Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najjači mraz očekuje u srijedu ujutro, 1. aprila, kada će temperatura vazduha biti između minus jedan i minus četiri stepena Celzijusova.

“Prema preporukama stručnjaka u zasadima koji nemaju antifrost-sisteme, niti frost bustere potrebno je zadimljavanje voćnjaka paljenjem bala slame, grana ili piljevine, a najbolje je paliti veći broj manjih vatri”, pojašnjava se u saopštenju.

Korisna je i primjena “progerbalina ili “promalina” u dozi od 1,2-2,4 litre po hektaru u kombinaciji sa preparatima na bazi amonokiselina /na primjer “biopleks”, “drin” i slično/ 24 časa prije najavljenog mraza ili najkasnije pet časova nakon mraza.

“Ukoliko se tretman radi prije mraza, potrebno je povesti računa da se uradi u toplijem dijelu dana”, navodi se u saopštenju.

Za više savjeta poljoprivrednici mogu posjetiti internet stranicu Savjetodavna Srpske /pssrs.net/ ili pratiti objave na društvenim mrežama Ministarstva i Savjetodavne Srpske.

Share With: