Влада Српске прогласила престанак ванредне ситуације изазване вирусом корона

Влада Републике Српске, на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације, донијала је данас Одлуку о престанку важења Одлуке о проглашењу ванредне ситуације за територију Републике Српске, као и Уредбу о престанку важења Уредбе о начину извршавања мjера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19.

Свјетска здравствена организације је, на основу извјештаја Комитета за ванредне ситуације Међународних здравствених прописа, утврдила да ковид 19 више не представља јавноздравствену пријетњу од међународног значаја.

– Иако вирус SARS-CoV-2 и даље циркулише, закључено је да тренутне варијанте вируса нису повезане са већим ризиком од развоја тежих клиничких форми болести, те да ковид 19 тренутно не представља ванредан догађај који има ризик за јавно здравље других држава путем међународног ширења и који захтијева координисан међународни одговор – саопштено је из Владе Српске.

ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске је, у складу са стабилном епидемиолошком ситуацијом и ставом Свјетске здравствене организације, доставио приједлог за престанак примјене ванредних мјера у Републици Српској, те предложио престанак важења ванредне ситуације, као и Уредбе о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19.

Подсјећамо, Свјетска здравствена организација прогласила је 11. марта 2020. године пандемију болести изазване вирусом корона. Ради превентивног дјеловања и спречавања ширења заразе тешким акутним респираторним синдромом вирус корона  и обољења узрокованог овим вирусом (ковид 19), Влада Републике Српске, на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације донијела је Одлуку о проглашењу ванредне ситуације за територију Републике Српске. Због повећања броја заражених лица у Републици Српској, Народна скупштина Републике Српске је на Дванаестој посебној сједници донијела Одлуку о проглашењу ванредног стања за територију Републике Српске, a потом и Одлуку о укидању ванредног стања за територију Републике Српске, али је Одлука о проглашењу ванредне ситуације остала на снази.

РТРС

Share With: