Top lista

Top lista za 04.07.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Vlada će nastaviti da ulaže sredstva u rad “Protivgradne preventive”

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Novoj Topoli kod Gradiške da je zadovoljan radom “Protivgradne preventive Republike Srpske”, ističući da Vlada i resorno Ministarstvo ulažu mnogo sredstava u rad ovog javnog preduzeće i razvoj protivgradnog sistema.

Pašalić je naveo da su u posljednjih nekoliko godina u Republici Srpskoj izgrađena dva nova radara i mnogo automatskih protivgradnih stanica.

“Zadovoljni smo njihovim radom, jer nismo imali većih šteta u ovoj godini, a bilo je problema u zemljama okruženja. I dalje ćemo ulagati dosta sredstava u modernizaciju i nabavku protivgradnih raketa, a idemo i u donošenje novog zakona o protivgradnoj zaštiti, čiji je nacrt Vlada juče usvojila i uputila u Narodnu skupštinu Republike Srpske”, rekao je Pašalić nakon posjete Javnom preduzeću “Protivgradna preventiva Republike Srpske” u Novoj Topoli.

On je naveo da se usvajanje nacrta u parlamentu Srpske očekuje do kraja ove, a zakona u idućoj godini, te da će ovaj zakonski akt definisati dalje širenje protivgradne mreže na trenutno nebranjena područja, nastavak projekta modernizacije sistema, te ko je odgovoran prilikom nastanka štete od grada.

Pašalić je napomenuo da “Protivgradna preventiva” ne može da spriječi, nego samo da umanji štetu od grada.

Govoreći o problemu zabrane dejstvovanja od aerodroma u Tuzli, Pašalić je istakao da “Protivgradna preventiva” ima bolju saradnju sa aerodromom u Banjaluci, te da će nastojati da se riješe problem dejstvovanja i na području tuzlanske regije, jer ovaj sistem brani i određene lokalne zajednice u Federaciji BiH, kao što je Gradačac.

“Ta sporost u njihovoj reakciji uslovila je da, zbog nemogućnosti djelovanja protivgradnog sistema, dođe do velikih šteta na voću i povrću na području Gradačca. Direktor `Protivgradne preventive` je obavio razgovore sa nadležnima u Tuzlanskom kantonu, a i mi ćemo se uključiti da bismo objasnili ljudima koji donose te odluke da 15 minuta, kada nema zaista potrebe za zabranom dejstvovanja, može biti presudno za sprečavanje veće štete od grada”, pojasnio je Pašalić.

On je istakao da štetu od elementarnih nepogoda u Republici Srpskoj ne treba zbrajati svakog mjeseca, ističući da je proizvođačima jasno da se čini sve da se šteta spriječi kroz ulaganja u protivgradni sistem, izgradnju protivgradne mreže i sistema za navodnjavanje, te sufinansiranje 50 odsto polise osiguranja usjeva.

“Naša poljoprivredna proizvodnja će sve više biti izložena elementarnim nepogodama. Prošla godina je od Svjetske meteorološke organizacije proglašena za najtopliju od kada se mjeri temperatura, a mart, april i maj nam govore da će 2020. biti još toplija. To dovoljno govori o opasnostima od suše i drugih prirodnih nesreća”, rekao je Pašalić.

Direktor “Protivgradne preventive” Tihomir Dejanović naveo je da je trenutno u branjenom području Republike Srpske i dijela FBiH u funkciji 58 automatskih i 209 klasičnih protivgradnih stanica, te 35 prizemnih generatora.

“Do ove godine prosječno je ispaljeno oko 800 raketa po sezoni, a izdvajaju se 2018. sa 1.497 i 2019. godina sa 1.227 ispaljenih raketa. Ove godine smo nabavili 1.200, a iz prošle sezone ostalo je 1.365 raketa. U ovoj sezoni je do sada ispaljeno 549, tako da nam je ostalo dovoljno raketa za preostalih dvije trećine sezone odbrane od grada”, naveo je Dejanović.

On je potvrdio da se zabrana dejstvovanja sa aerodroma u Tuzli u toku prošle sedmice najviše odrazila na štetu od grada na području Gradačca i Brčko distrikta, te očekuje da će taj problem narednih sedmica biti riješen.

Share With: