Вјештачка интелигенција више није футуристички сан

Aпликација „ChatGPT“ која користи вјештачку интелигенцију за само неколико мјесеци је постала веома популарна.  Ова апликација доступна је свима. Уз помоћ ње ученици могу написати матурски рад, а програмери комплетан програмски код.

Помоћу умјетне интелигенције и стројног учења „ChatGPT“ може понудити информације и одговарати на питања, а то постиже кориштењем великог узорка текста преузетог с интернета.

Функционише једноставно: питате га било шта и добијете одговор, као да разговарате с човјеком.

„ChatGPT“ је далеко више од сервиса за једноставну комуникацију по принципу питања и одговора. Заправо се одликује изузетним логичким могућностима, па у неком домену без проблема може замијенити људски рад и радну снагу.

Кенан Махмутагић ученик четвртог разреда Техничке школе Градишка сматра да ће овакве апликације које користе вјештачку интелигенцију попут „ChatGPT“ у потпуности замијенити посао програмера, аналитичара, дизајнера, те да ће ово у потпуности промијенити образновни систем јер се отвара велика могућност варања на тестовима.

„ChatGPT“ има своја ограничења, а једна од њих је и то што његова садашња база знања завршава са 2021. годином.

Листа потенционално угрожених занимања која лако могу бити замијењена вјештачком интелигенцијом су: програмери, професори, аналитичари, новинари, као и већина занимања која се баве било којом врстом израде садржаја. Ипак све апликацијама које користе вјештачку интелигенцију попут „ChatGPT“ апликације, користе базе података које је човјек поставио на интернет.

 

Кенан Махмутагић

Share With: